Diep verdeeld gaat de parlementaire enquêtecommissie op zoek naar de waarheid over het coronabeleid

Achtergrond
Voor de een was corona een voorwendsel voor de invoering van een ‘totalitair regime’, voor de ander deed het kabinet juist te weinig om de pandemie te stoppen. De parlementaire enquêtecommissie die het coronabeleid moet gaan onderzoeken bestaat vooralsnog uit een zeldzaam bont gezelschap.
Frank Hendrickx / vk
donderdag 7 juli 2022 om 04:22 aangepast 06:11
Pepijn van Houwelingen (FVD), Marijke van Beukering (D66), Wybren van Haga (Groep Van Haga), Khadija Arib (PvdA), Ulysse Ellian (VVD), Hilde Palland (CDA), Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) en Vicky Maeijer (PVV) vormen de commissie.
Pepijn van Houwelingen (FVD), Marijke van Beukering (D66), Wybren van Haga (Groep Van Haga), Khadija Arib (PvdA), Ulysse Ellian (VVD), Hilde Palland (CDA), Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) en Vicky Maeijer (PVV) vormen de commissie. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp probeert de moed erin te houden bij de eerste bijeenkomst van de commissie die straks de parlementaire enquête naar het coronabeleid moet gaan uitvoeren. Als D66-Kamerlid heeft Bergkamp zelf ervaren dat zo’n enquête weliswaar ‘veel tijd en energie kost’, maar dat het ook ‘heel mooi en waardevol’ werk is. ‘Het schept een band met collega’s.’

Het is de vraag of de commissie die woensdag in de Tweede Kamer voor het eerst samenkomt, inderdaad een band gaat opbouwen. Bergkamp was tussen 2013 en 2016 onderdeel van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de Fyra. Iedereen was het eens over de feiten: de Italiaanse hogesnelheidstrein was een miskoop; de vraag was alleen hoe het zo mis kon gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.