De Omgevingswet gaat uw leven raken. Wat is dit voor wet?

Achtergrond
De Omgevingswet bepaalt hoe Nederland er de komende jaren gaat uitzien, maar toch heeft bijna niemand er nog van gehoord. Wat houdt de wet in en wat gaat u ervan merken? Vier vragen en antwoorden.
Natalie Righton / vk
maandag 4 juli 2022 om 04:20
Een bewoner op de dakkapel van haar huis in Noordwijk. Voor dakopbouw is altijd een vergunning van de gemeente nodig.
Een bewoner op de dakkapel van haar huis in Noordwijk. Voor dakopbouw is altijd een vergunning van de gemeente nodig. beeld anp / Sander Koning

Den Haag

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet gaat bepalen hoe de schaarse ruimte in Nederland wordt verdeeld onder burgers. Voor bijna elk stukje grond waarop gebouwd wordt, moet nu al een vergunning worden aangevraagd bij de overheid. Daarvoor zijn nu tientallen verschillende loketten en regels. De Omgevingswet maakt daar één digitaal loket van.

Of iemand nu een dakkapel wil plaatsen, een schuurtje of huis wil verbouwen, een boom wil omzagen of een heel bos wil planten: voortaan zullen alle vergunningsaanvragen via dat ene digitale loket van de Omgevingswet lopen.

Het doel van deze operatie is het versimpelen van de vergunningsprocedures. Daardoor zou de overheid geld kunnen besparen en zouden burgers en bedrijven sneller kunnen bouwen.

Wat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’