Binnenhof lijkt afscheid te nemen van jaarlijkse barbecue, die steeds ongemakkelijker begon te worden

Nieuws
De Binnenhof Barbecue, al decennia een traditie op de laatste vergaderdag voor het zomerreces, zou weleens een stille dood kunnen sterven. Dit wordt het derde jaar op rij dat het parlementaire jaar niet wordt afgesloten in de geur van schroeiend vlees.
Ariejan Korteweg / vk
donderdag 30 juni 2022 om 20:22 aangepast 22:08
De jaarlijkse Binnenhof Barbecue op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Tweede Kamer.
De jaarlijkse Binnenhof Barbecue op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Tweede Kamer. beeld anp / anp / Bart Maat

Den Haag

Het was een terugkerend evenement dat geleidelijk wat ongemakkelijk begon te worden: de leden van Tweede en Eerste Kamer en van het Europees Parlement, maar ook pers en andere Binnenhof-bewoners, die op de eerste donderdag van juli een spiesje gingen prikken op de binnenplaats van perscentrum Nieuwspoort. Meestal dicht opeengepakt, de bordjes ongemakkelijk hoog houdend, angstvallig hopend geen vlekken te maken. De parlementariërs op hun hoede voor fotografen, die mikken op plaatjes van een wijd opengesperde mond waarin een stuk vlees verdwijnt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landbouwminister Adema gaat vol voor landbouwakkoord: ‘Verdienmodel voor boeren is essentieel’

Minister Piet Adema wil liever ‘met draagvlak dan met tractors op het Binnenhof’ tot afspraken komen met de agrarische sector. Slaagt dat niet, dan gaat het kabinet zelf nadenken over de toekomst van de landbouw.

Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?