Kabinet wil ook kijken naar kleinere kernreactoren

Nieuws
Energieminister Rob Jetten gaat, mede op aandringen van CDA en VVD, kijken naar de mogelijkheden voor de bouw van kleinere kernreactoren. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 19:49 aangepast 21:03
Afbeelding
beeld anp

Deze compacte kernreactoren worden betrokken in een veel bredere verkenning naar de inzet van meer kernenergie, waar vrijdag over wordt gesproken in de ministerraad. Maar concrete plannen vallen naar verluidt nu nog niet te verwachten.

CDA en VVD hebben hogere verwachtingen van zogeheten Small Modular Reactors (SMR's). Dat zijn kleinere kernreactoren die in tegenstelling tot gewone kerncentrales in een fabriek gebouwd kunnen worden en op locatie kunnen worden geïnstalleerd. Het is een technologie die nog in ontwikkeling is, maar waar al langer met belangstelling naar wordt gekeken.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er twee nieuwe kerncentrales bij komen om de energievoorziening te verduurzamen. Dat is evenwel een langdurig proces. Eerst moet onderzocht worden of er belangstelling is van bedrijven om ze te bouwen, welke technologie het meest geschikt is en waar deze kerncentrales dan het beste kunnen worden geplaatst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Segers: ik wacht op de VVD. Bij een ‘nee’ hebben we echt een probleem in de coalitie

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaat ervan uit dat de VVD toch akkoord gaat met alle aspecten van de asieldeal die de coalitie heeft gesloten, en dus ook de zogenoemde dwangwet.

Afbeelding

Nog geen akkoord in coalitie over asielwet, vrijdag weer overleg

De coalitiepartijen overleggen vrijdag verder met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de nieuwe asielwet die hij door wil voeren. Dat meldt een woordvoerder van de VVD woensdag na een digitaal overleg.

Afbeelding

Kamer wil dat koning belasting gaat betalen over inkomsten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de koning, zijn beoogde opvolger, de teruggetreden vorst(in) en eventuele echtgenoten voortaan loon- of inkomstenbelasting gaan betalen over de rijksuitkeringen die zij ontvangen.

Afbeelding

D66: eerst betalingsherinnering van overheid, niet meteen ‘boete’

Mensen die niet op tijd een rekening van de overheid betalen, zouden daarbovenop niet meteen aanmaningskosten of een boete moeten betalen maar eerst een kosteloze herinnering toegestuurd moeten krijgen.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend

Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over het abortusrecht in de Verenigde Staten.