Minister Schouten versoepelt bijstandsregels: ‘De wet kent te veel wantrouwen’

Achtergrond
Het is bijna een onbewaakt ogenblik, tegen het eind van het gesprek, als Carola Schouten (44) wat minder omzichtig formuleert. Zij kondigt een trendbreuk aan in de bejegening van bijstandsontvangers. De menselijke maat moet terug in de bijstand, boetes en terugvorderingen moeten niet meer automatisch worden opgelegd bij elk foutje. ‘Een boete op compassie, dat moeten we niet willen.’
Gijs Herderscheê / vk
dinsdag 21 juni 2022 om 20:14
Carola Schouten: 'Fraude moeten we blijven aanpakken, dat is de basis van de solidariteit, maar het verschil tussen een fout en fraude is vervaagd.’
Carola Schouten: 'Fraude moeten we blijven aanpakken, dat is de basis van de solidariteit, maar het verschil tussen een fout en fraude is vervaagd.’ beeld Pauline Niks

Den Haag

De sociale zekerheid ligt Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, participatie en pensioenen en vicepremier namens de ChristenUnie, na aan het hart. Als ambtenaar begon zij haar loopbaan ooit op het ministerie, als medewerker bij de CU-fractie, en als Kamerlid was zij specialist sociale zekerheid. 

En nee, de afgelopen vier jaar als minister van Landbouw waren zeker geen corvee. ‘Ik ben tenslotte boerendochter.’

De scherpe eisen die aan bijstandsgerechtigden worden gesteld, zijn gestoeld op het idee dat de mens tot het kwade neigt. Draait u dat nu om naar: de mens is tot het goede geneigd ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’