ChristenUnie-jongeren laten ‘principiële oppositie tegen abortus’ varen

Nieuws
In het politiek programma van Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, wordt voortaan niet meer gesproken van ‘principiële oppositie’ tegen abortus. In plaats daarvan ligt de nadruk op steun aan vrouwen en het vergoeden van anticonceptie.
Auke van Eijsden
maandag 20 juni 2022 om 18:14 aangepast 19:44
Het politiek programma van Perspectief bestaat nog maar enkele maanden, maar de paragraaf over abortus werd al tweemaal gewijzigd.
Het politiek programma van Perspectief bestaat nog maar enkele maanden, maar de paragraaf over abortus werd al tweemaal gewijzigd. beeld afp / Olivier Vin

Delft

Een meerderheid van de Perspectief-leden stemde zaterdag op het congres voor deze aanpassing van het politiek programma. In de oude versie stond niet alleen de ‘principiële oppositie tegen abortus’ vermeld, maar ook dat CU-jongeren ‘afschaffing blijven ambiëren’. Volgens acht indieners van een wijzigingsvoorstel ligt de nadruk daarbij echter te veel op afschaffen en te weinig op voorkómen. ‘We willen juist aandacht geven aan het toekomstbeeld: een wereld waarin elk kind geliefd is en abortus alleen nog als uiterste oplossing wordt ingezet’, staat in hun verklaring.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.

Afbeelding

Kabinet trekt miljoenen euro's uit voor voedselhulp: 'Meer mensen kloppen aan bij voedselbank'

Het kabinet zet miljoenen euro's uit het Europees Sociaal Fonds in voor voedselhulp aan minima. Ook trekt het kabinet geld uit om menstruatiearmoede te voorkomen.

Afbeelding

Kabinet wil met 'versnellingen' de onvrede pareren. Waarom zou dat nu wel lukken?

Donderdag praat de kabinetstop opnieuw over de verkiezingsuitslag. Volgens premier Rutte zijn er 'versnellingen' nodig om de onvrede te pareren en gaat het kabinet daar hard aan werken. Maar waarom zou dat nu wel lukken?

Afbeelding

Deze nieuwkomers gaan voor BBB de provincie in: 'Die tweede B is voor ons minstens zo belangrijk'

Met 137 nieuwbakken politici gaat de BoerBurgerBeweging vandaag de twaalf Statenzalen in. Wie zijn de volksvertegen-woordigers van de club die belooft meer te zijn dan een boerenpartij, en hoe zijn ze klaargestoomd?