Politiek zónder coalitie en oppositie. Verdwijnt daarmee niet juist het politieke debat?

Achtergrond
Door de politieke versplintering wordt het ook lokaal moeilijker een stabiele meerderheid te vinden. Daarom stappen steeds meer gemeenten over op het raadsakkoord, dat gesteund wordt door de hele raad.
Ilse Brandemann
vrijdag 3 juni 2022 om 13:25
Afbeelding
beeld pluis

Honderdvijftig Kamerleden die met elkaar één doel hebben: een document met politiek inhoudelijke agendapunten, voor de regeerperiode van de komende vier jaar. Hooguit bevatten de laatste paar pagina’s van het document een aantal punten waar de partijen het niet over eens zijn. Daar wordt dan later nog over gedebatteerd, de meerderheid beslist. Klinkt als een droom, maar in de lokale politiek gebeurt het al.

Lokale coalities vormen duurt langer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, bleek uit onderzoek van de NOS. Dat komt onder meer door de versplintering in de lokale politiek; het wordt steeds lastiger een meerderheid te vormen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’