Gert-Jan Segers: ‘Er zijn momenten waarop ik denk: dit is een parodie op politiek’

Interview
Het zachte pluche van de macht voelt na vier maanden kabinet-Rutte IV steeds meer als een spijkerbed, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Ondanks de uitblijvende politieke cultuurverandering, staat hij ‘met overtuiging’ achter kabinetsdeelname – tot frustratie van steeds meer partijleden. Op het landelijke congres vragen zij zaterdag aan de politieke CU-top: wanneer is de grens bereikt?
Auke van Eijsden
vrijdag 20 mei 2022 om 17:06
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers: ‘Er zijn momenten waarop ik denk: dit is een parodie op politiek’
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers: ‘Er zijn momenten waarop ik denk: dit is een parodie op politiek’ beeld David van Dam

Den Haag

Toen fractievoorzitter Gert-Jan Segers (ChristenUnie) onlangs een groep kritische partijgenoten sprak, over de bestuurscultuur en het wantrouwen in de politiek, moest hij denken aan een Amerikaans countrynummer. De liedtekst uit 1967 kwam ‘opeens’ bij hem boven.

‘I beg your pardon, I never promised you a rose garden.’

Ofwel: ik heb nooit beloofd dat het alleen maar leuk en makkelijk zou worden.

Nee, makkelijk is het niet voor de kleinste coalitiepartij in Rutte IV – maar dat had Segers vooraf ook niet verwacht. Met die boodschap richt hij zich specifiek op zijn eigen achterban, waar de onvrede groeit over het kabinet, de omgang met het parlement en de ‘oude’ politieke cultuur die maar niet verandert. Wat hen vooral dwarszit, is dat ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Leden met moeite: ‘Ik vraag me weleens af: waarom ben ik eigenlijk lid van de ChristenUnie?’

Er is ‘achterstallig onderhoud’ in de relatie tussen de ChristenUnie en haar achterban. Een speciale zomertour moest de banden weer aanhalen - maar is het genoeg?

Afbeelding

Gert-Jan Segers: ‘Als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen’

Terwijl de paniek door het land raast over torenhoge energierekeningen, ontbreken geruststellende woorden van het kabinet, vindt Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie.

Afbeelding

Het stikstofprobleem oplossen zonder de veestapel in te krimpen? Onmogelijk, zegt Leen Hordijk

De natuur is obees geworden als gevolg van teveel aan stikstof. Zonder inkrimping van de veestapel is dat probleem niet op te lossen, zegt milieuspecialist Leen Hordijk. De doelen van het kabinet zijn volgens hem evenwel niet realistisch.

Afbeelding

Twijfelen en zeker weten: hervormde jongen Mark Rutte is de langstzittende premier

Zijn protestantse geloof vermengt Mark Rutte op gezette tijden moeiteloos met zijn werk. Maar daarin is de langstzittende premier ook altijd relativerend: ‘Ik ga mezelf niet vergelijken met bijbelse figuren, hoor.’

Afbeelding

Gert-Jan Segers: ‘Er zijn momenten waarop ik denk: dit is een parodie op politiek’

Het zachte pluche van de macht voelt na vier maanden kabinet-Rutte IV steeds meer als een spijkerbed, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Ook partijleden raken gefrustreerd: wanneer is de grens bereikt?