Yesilgöz vertrouwt politietop, maar houdt wel toezicht

Nieuws
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) heeft donderdag in de Tweede Kamer haar vertrouwen uitgesproken in de korpsleiding van de Nationale Politie. Zij denkt dat de politietop in staat is de noodzakelijke cultuurverandering tot stand te brengen bij de Landelijke Eenheid, waar bij verschillende diensten een verziekte werksfeer heerst.
Remco Meijer / vk
donderdag 19 mei 2022 om 20:30
De minister van Justitie en Veiligheid Dilan Ye?ilgöz staat de pers te woord op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad.
De minister van Justitie en Veiligheid Dilan Ye?ilgöz staat de pers te woord op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad. beeld anp / lex van Lieshout

Den Haag

Yesilgöz plaatst zich met deze opstelling tegenover een Kamermeerderheid van VVD, D66, PVV en SP. De vier partijen stelden in een gezamenlijke motie dat sinds 2020 verschillende onderzoeken aandringen op het veranderen van de slechte leiderschapscultuur bij de Landelijke Eenheid, maar dat de korpsleiding die tot nu toe niet heeft weten te bewerkstelligen.

Bij de Dienst Specialistische Operaties (DSO), een van de zeven diensten van de Landelijke Eenheid, pleegden de afgelopen twee jaar drie agenten zelfmoord. Uit moeizaam tot stand gekomen onderzoeken bleek dat deze zelfdodingen werkgerelateerd waren en dat leidinggevenden niet adequaat reageerden op signalen over mentale problemen. Ook was sprake van pestgedra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.