Eerste Kamer gaat tijdelijke coronawet wegstemmen, alleen nog noodwetgeving

Nieuws
Het is zo goed als zeker dat de Eerste Kamer dinsdagavond tegen de vijfde verlenging van de tijdelijke coronawet gaat stemmen. Via die tijdelijke wet kan het kabinet bij een opleving van corona maatregelen afdwingen, zoals het dragen van mondkapjes.
anp
dinsdag 17 mei 2022 om 13:16 aangepast 13:49
Afbeelding
beeld anp

Dit betekent concreet dat er over twee dagen geen wettelijke grondslag meer voor het kabinet is om beperkende maatregelen op te leggen. Het kabinet kan dan alleen nog op noodwetgeving terugvallen.

Het debat in de Eerste Kamer over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat er geen meerderheid voor is. Die tijdelijke coronawet moet telkens met drie maanden worden verlengd. Hoogstwaarschijnlijk stemt alleen de coalitie in de senaat voor de vijfde verlenging, maar die heeft slechts 32 van de 38 benodigde zetels voor een meerderheid. De vijfde verlenging loopt tot 1 juni.

Twee van de vier coalitiepartijen, VVD en CDA, doen dat overigens wel met flinke tegenzin. Beide fracties vinden dat het kabinet al veel eerder werk had moeten maken van een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Daarin wil het kabinet opnemen welke maatregelen het kabinet mag afdwingen bij een pandemie zoals corona.

Tegen verlenging

De negen oppositiepartijen die tot nu toe in het debat aan het woord zijn geweest, zijn allemaal tegen verlenging. Samen hebben zij 33 zetels van de 75 zetels in de Eerste Kamer. De Fractie Nanninga (zeven zetels), die later dinsdag aan het woord komt, stemt naar verwachting ook tegen de vijfde verlenging. Daarmee is die Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) van de baan, evenals de al bij de Tweede en Eerste Kamer ingediende zesde verlenging.

De noodzaak om ingrijpende beperkende maatregelen op te leggen is gezien het geringe aantal coronabesmettingen niet meer nodig, is het belangrijkste argument van de oppositie om tegen te stemmen. ‘Er is op dit moment geen enkele noodzaak meer voor een tijdelijke wet’, betoogde Margreet de Boer (GroenLinks). Daar sloten onder meer PvdA, SP, de SGP en de Partij voor de Dieren zich volmondig bij aan. Voor GroenLinks is dat noodzakelijkheidscriterium doorslaggevend bij haar stemkeuze.

Diverse oppositiepartijen benadrukten in het debat dat als corona opleeft voordat de herziene Wet publieke gezondheid van kracht is, de Tweede en Eerste Kamer hun verantwoordelijkheid zullen nemen om eventuele spoedwetgeving snel goed te keuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.