Leefbaar Rotterdam lijkt zetel te verliezen • CDA behoudt Amsterdamse zetel

Nieuws
Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen met uiteraard de uitslagen en reacties hierop.
redactie nd
donderdag 17 maart 2022 om 07:57
Afbeelding
beeld iStock

Kort overzicht

• Behalve een gevoelig verlies voor het CDA bleven grote verschuivingen uit na de gemeenteraadsverkiezingen.
• De SGP heeft in veel gemeenten forse winst geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Drie van de gekozen raadsleden zijn vrouw: een verdriedubbeling van het huidige aantal.
• Alle uitslagen zijn binnen, bekijk ze op verkiezingensite.nl. Daar is het ook mogelijk om per gemeente te zien welke coalities mogelijk zijn.


 • 17 mrt 2022, 16:00

  We stoppen het met liveblog

  Dank voor het volgen. Via onze website blijft u op de hoogte van al het verkiezingsnieuws.

 • 17 mrt 2022, 14:53

  Houten

  De afgelopen jaren zaten CDA en CU in Houten in de coalitie met VVD en GroenLinks. Bij deze verkiezingen bleek de kiezer echter andere plannen te hebben. De twee christelijke partijen kregen er flink van langs, terwijl de SGP steeg.

  ChristenUnie lijsttrekker Agna van Rees denkt dat vooral ‘woningbouw’ een rol heeft gespeeld. ‘In Houten moeten woningen bijgebouwd worden. De vraag is of het in Oost of Noord-West zal zijn. Zowel GL, D66 als wij kozen voor Noord-West. In Houten-Oost hebben we nog veel weilanden en natuurgebied, wat we willen behouden. In Noord-West is het minder natuurrijk, maar daar kunnen wel betaalbare huizen gebouwd worden.’ De kiezer liet de partijen die voor Noord-West gingen, uitkomen op negen zetels, de andere partijen die in Oost willen bouwen komen uit op tweeëntwintig zetels. Van Rees zegt ‘enorm te balen’, maar concludeert ook dat ‘de kiezer blijkbaar liever laagbouw heeft, met veel groen om het huis. Tegelijk blijft dan mijn vraag waar mensen met een kleine portemonnee een woning kunnen krijgen in onze stad.’ Tijdens campagnetijd kreeg de partij geen signalen dat de landelijke lijn van de CU een rol speelt. Wel zijn er veel mensen teleurgesteld, zegt Van Rees: ‘We horen dat inwoners geen vertrouwen meer hebben in de landelijke politiek. We verwachten ook dat de lage opkomst daar onder meer mee te maken heeft.’

 • 17 mrt 2022, 14:28

  Bunschoten-Spakenburg

  In het vrijgemaakte vissersdorp Bunschoten-Spakenburg blijft ChristenUnie de grootste. Wel verliest de partij een zetel aan, vermoedelijk, CDA en SGP. Alma Broekmaat, lijsttrekker van CU Bunschoten, denkt dat er zowel lokaal als landelijk een oorzaak is aan te wijzen: ‘De prognose voor landelijke verkiezingen was voor regeringspartijen beduidend slechter.’ Dat het CDA desondanks een zetel erbij krijgt, wijt Broekmaat aan een populair verkiezingsonderwerp: ‘Het CDA heeft actief campagne gevoerd met het vrijlaten van de sluitingstijden van de horeca. Blijkbaar kon dat op instemming van de kiezer rekenen.’ 

  De opkomst in het dorp was deze verkiezingen historisch laag. Nooit eerder lag de opkomst onder de 60 procent, tot dit jaar (58 procent). Bij de vorige verkiezingen lag de opkomst nog op 64,4 procent. Dat verschil baart Broekmaat zorgen. Bij het campagne voeren, pikte ze deze signalen al op:  ‘We merkten dat - door onder andere de corona maatregelen - de verdeeldheid in de samenleving is toegenomen. Verschillende inwoners hebben daardoor minder vertrouwen in de politiek. Dat zie je nu terug in de opkomst ’ 

 • 17 mrt 2022, 13:57

  CDA behoudt enige zetel: ‘Amsterdam iets meer van God los, zonder ChristenUnie’

  Het CDA in Amsterdam weet haar enige zetel te behouden. Fractievoorzitter Diederik Boomsma is ‘enorm’ opgelucht. ‘Even leek het erop dat we eruit lagen.’

 • 17 mrt 2022, 13:45

  Tom de Nooijer wil wel wethouder worden na succesvolle verkiezingen

  Christelijk Verbond Oldebroek, de partij van Tom de Nooijer (21) die na een conflict opstapte bij de SGP, won woensdag drie zetels in Oldebroek. De SGP zelf halveerde en houdt twee zetels over. ‘Mijn hand blijft uitgestoken. Als de SGP slim is, pakt ze die handschoen op.’

 • 17 mrt 2022, 13:34

  Na tellen 97 procent van de stemmen Leefbaar op een zetel verlies

  Na het tellen van bijna 98 procent van de stemmen in Rotterdam lijkt het erop dat Leefbaar Rotterdam een zetel moet inleveren ten opzichte van vier jaar geleden. De partij staat nu op tien zetels. Eerdere tussenstanden wezen nog op elf zetels. Leefbaar blijft met het resultaat wel de grootste fractie in de Rotterdamse raad.

  De VVD heeft zich genesteld op de tweede plek met zes zetels (+1), GroenLinks en D66 blijven onveranderd op vijf zetels uitkomen. De PvdA levert een zetel in en komt op vier zetels. DENK komt net als in 2018 op vier zetels uit. De Partij voor de Dieren wint een zetel en komt op twee. De SP en het CDA verliezen een zetel en houden er één over. 50Plus behoudt de ene zetel die het had.

  Er zijn drie partijen nieuw in de raad. BIJ1 en Volt behalen beide twee zetels en Forum voor Democratie komt binnen met één zetel.

  Het opkomstpercentage in Rotterdam bedroeg 38,9 procent. Daarmee behoorde de stad met Almere en Roosendaal tot de top 3 van gemeenten met de laagste opkomst.

 • 17 mrt 2022, 13:27

  Van der Staaij: winst SGP is niet alleen ‘stuivertje wisselen’ met ChristenUnie

  SGP-leider Kees van der Staaij is ‘blij met de zetelwinst’ die zijn partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Dat is niet vanzelfsprekend, het komt ons niet zomaar aanwaaien.’ Volgens het Kamerlid speelde naast lokale thema’s ook verzet tegen de coronapas een rol.

 • 17 mrt 2022, 13:01

  Midden-Groningen

  In gemeente Midden-Groningen is de uitslag verrassend. Lokale partijen zaten in de lift, maar andere partijen waaronder ChristenUnie (van 4 naar 3 zetels) leverden in. Niels Joostens, lijsttrekker van CU Midden-Groningen ziet vooral de kloof tussen stad en platteland (nog) groter worden: ‘Mensen herkennen zich niet in het landelijk beleid, ook niet van de CU. 

  Denk bijvoorbeeld aan het gasdossier wat maar niet wordt afgehandeld, de subsidieregeling wat niet lekker liep en nu weer de boeren die vinden dat hun werk deels onmogelijk wordt gemaakt. Zij herkennen zich juist wel in de geluiden van de BoerenBurgerBeweging, die in Midden-Groningen een bondgenootschap aanging met Leefbaar (dat van 1 naar 6 zetels ging).’ 

 • 17 mrt 2022, 12:17

  CDA verliest terrein in Limburg

  Het CDA weet de winst van vier jaar terug in Limburg bij de gemeenteraadsverkiezingen niet vast te houden. De partij kreeg in zeven Limburgse gemeenten de meeste stemmen. Bij de vorige verkiezingen werden de christendemocraten nog in tien gemeenten de grootste. In 2014 ging het ook om zeven gemeenten, blijkt uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP.

  Vooral in Horst aan de Maas en Bergen behaalde de partij flink minder stemmen dan vier jaar terug. Van de Limburgse gemeenten scoorde het CDA bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen relatief het best in Beesel. 36 procent van de stemmen in die gemeente ging naar de christelijke partij. Relatief de minste stemmen kreeg de partij in Brunssum: daar wist het CDA nog geen 4 procent van de stemmen te behalen. In provinciehoofdstad Maastricht kwam de partij in 2018 nog als grootste uit de bus. Nu ging zo’n 10 procent van de stemmen in Maastricht naar het CDA, waarmee de partij één zetel verliest en als gedeeld tweede uit de bus komt.

 • 17 mrt 2022, 12:00

  CDA verliest koppositie in gemeente vaakst aan andere partij

  In een derde van de gemeenten waar woensdag verkiezingen zijn gehouden en de uitslag bekend is, heeft een andere partij gewonnen dan de vorige keer. Dat was het vaakst ten nadele van het CDA en ten voordele van een lokale partij. Dat blijkt uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP.

  Het CDA is de grootste partij geworden in 37 gemeenten waar de uitslag al bekend is. De christelijke partij is in 31 gemeenten de grootste gebleven, maar heeft deze positie in 36 gemeenteraden verloren. In zes gemeenten heeft het CDA de eerste plek overgenomen van een andere partij.

  Lokale partijen zijn in zeker 225 gemeenten het grootst geworden. Daarvan hadden 132 lokale partijen ook de vorige keer al de meeste zetels in de raad en hebben 93 regionale partijen deze positie overgenomen van een andere partij. Dat kan trouwens ook een andere lokale partij zijn. Lokale partijen hebben in 38 gemeenten hun koppositie verloren.

 • 17 mrt 2022, 11:38

  Amsterdam gaat onderzoek doen naar lage opkomst verkiezingen

  Amsterdam gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zegt burgemeester Femke Halsema. Ze noemt de lage opkomst ‘zorgelijk’.

  ‘We hebben meer duidelijkheid nodig over de achterliggende redenen waarom mensen niet zijn gaan stemmen, zodat de gemeente de opkomst in de toekomst beter kan bevorderen’, aldus Halsema. ‘We laten daarom op korte termijn een onafhankelijk onderzoek uitvoeren.’

  De opkomst in de hoofdstad ligt volgens de voorlopige uitslag op 46 procent. In 2018 was dat 52,2 procent.

 • 17 mrt 2022, 11:32

  Geen zetel voor de ChristenUnie in Amsterdam

  De ChristenUnie in Amsterdam verliest haar enige zetel en verdwijnt daardoor uit de gemeenteraad. Lijsttrekker Gerjan van den Heuvel is verslagen, maar ook trots. ‘We hebben keihard geknokt.’

 • 17 mrt 2022, 11:24

  De Mos grootste in Den Haag, maar college breidt meerderheid uit

  De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft opnieuw de meeste stemmen gekregen in Den Haag. De partij krijgt waarschijnlijk negen zetels, een meer dan vier jaar geleden. Dat komt overeen met de peilingen, maar partijleider en oud-Kamerlid Richard de Mos en zijn nummer twee Rita Verdonk hadden op meer gehoopt.

  Den Haag heeft alle stemmen nu geteld. D66 boekt een flinke winst. De partij gaat van zes naar acht zetels en is daarmee de tweede partij in de hofstad. VVD blijft op zeven zetels en GroenLinks behoudt zijn vijf zetels. CDA en PvdA blijven beide op drie zetels staan. Daarmee hebben de vijf partijen die nu in het stadsbestuur zitten, opnieuw een meerderheid. Die groeit van 24 naar 26 zetels. Ze zouden zonder De Mos verder kunnen besturen.

 • 17 mrt 2022, 10:23

  CU in Zwolle tóch grootste met minimaal verschil

  Met een verschil van 38 stemmen met GroenLinks is de ChristenUnie toch de grootste partij gebleven in Zwolle. Dat bleek woensdag aan het eind van de avond, toen de eindstand opgemaakt werd. Uit een eerdere voorlopige peiling van de NOS was aan het begin van de avond al duidelijk dat het een nek-aan-nekrace tussen beide partijen zou worden. 

  Aanvankelijk leek in die peiling GroenLinks net wat meer te stemmen te hebben gehaald, maar dat tij keerde dus in de definitieve uitslag. De ChristenUnie kreeg 9.565 stemmen van de Zwollenaren, GroenLinks 9.527. Beide partijen hebben zeven zetels in de nieuwe gemeenteraad.

 • 17 mrt 2022, 10:19

  Echt voor Barendrecht-voorman: met zittende bestuur afgerekend

  Met een sensationele overwinning door lokale partij Echt voor Barendrecht heeft de kiezer in de Zuid-Hollandse gemeente ‘afgerekend met het zittende bestuur’, aldus voorman van de partij Lennart van der Linden donderdag. De partij behaalde twintig van de 29 zetels in de gemeente en daarmee een absolute meerderheid.

  ‘Ik ben er beduusd van. Ik had al wel gedacht dat we zouden winnen. Maar dat we 60 procent van alle stemmen hebben behaald, is ongelooflijk en fantastisch’, aldus de lijsttrekker.

  Verklaringen voor de klinkende zege heeft hij wel. ‘Het zittende bestuur is zeer matig en er zijn omstreden besluiten genomen, onder meer op het gebied van afvalbeleid. Onze partij heeft een duidelijk programma, we hebben goede mensen en een goede campagne gevoerd.’

  Ook was de kiezer volgens Van der Linden niet vergeten wat er vier jaar geleden was gebeurd. Toen behaalde de partij veertien van de 29 zetels maar belandde de partij toch in de oppositie. Andersom wil Echt voor Barendrecht andere partijen niet uitsluiten, ondanks de ruime meerderheid. ‘Wij kunnen met iedereen samenwerken, we zullen zien wie zich het meest kan vinden in ons programma.’

  Concreet wil Echt voor Barendrecht onder meer het afvalbeleid ‘logischer’ maken en de gemeente veiliger maken door ‘de buitenruimte beter te beheren’.

 • 17 mrt 2022, 10:07

  Gemeente Lingewaard

  De gemeente Lingewaard heeft ook haar uitslag bekendgemaakt. De VVD verliest een zetel en is samen met Lokaal Belang Lingewaard de grootste. Verder valt de nederlaag van de SP op. Lingewaard is de laatste uitslag van deze gemeenteraadsverkiezingen. Bekijk ze allemaal op verkiezingensite.nl. Het is alleen nog wachten op de definitieve uitslagen van Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Deze gemeenten hebben alleen tussenstanden doorgegeven.


  Gemeente Lingewaard - Verkiezingensite

 • 17 mrt 2022, 10:02

  Gemeente Heerde

  Een van de laatste uitslagen is binnen: gemeente Heerde. Het CDA houdt hier vier zetels en staat gelijk met Gemeentebelangen. De gecombineerde lijst van ChristenUnie-SGP heeft één zetel verloren en houdt er drie over. 


  Uitslag Heerde - beeld ND

 • 17 mrt 2022, 09:38

  SGP boekt flinke winst, aantal vrouwelijke raadsleden verdrievoudigt

  De SGP heeft in veel gemeenten forse winst geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, in totaal lijkt de partij er zo’n dertig zetels bij te krijgen. Drie van de gekozen raadsleden zijn vrouw: een verdriedubbeling van het huidige aantal.

 • 17 mrt 2022, 08:48

  Reactie Gert-Jan Segers

 • 17 mrt 2022, 08:44

  Opkomst van ruim 100 procent in kleinste stembureau van Nederland

  Het kleinste stembureau van Nederland heeft een opkomst van meer dan 100 procent behaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Er kwamen zestig mensen langs in de woonkamer van Wim Westhoff in het Overijsselse Marle.

  Voor een opkomst van 100 procent moeten er ongeveer vijftig mensen stemmen in dit stembureau. Geregeld zijn dat er echter meer, omdat er behalve kiezers uit de buurtschap Marle ook mensen elders uit de gemeente Olst-Wijhe komen.

  Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde het stemlokaaltje vorig jaar daardoor zelfs bijna 300 procent opkomst. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er volgens Westhoff ongeveer evenveel kiezers die stemden in zijn huiskamer. ‘Stemmen voor de gemeenteraad is toch anders dan voor de landelijke en provinciale verkiezingen’, licht hij toe. ‘Want dan mogen er meer mensen van buitenaf komen stemmen.’

  Het stembureautje zou vanwege de coronamaatregelen eerst uitwijken naar de schuur van Westhoff, maar door het schrappen van de 1,5 metermaatregel kon er toch als vanouds weer gestemd worden in de woonkamer.

  Het woonhuis is sinds 1948 een stembureau. De buurtschap Marle ligt in tegenstelling tot Olst en Wijhe op de westelijke over van de IJssel. Om te voorkomen dat de kiezers uit Marle de rivier over moeten steken, werd een apart stembureau ingericht in het huis.

 • 17 mrt 2022, 08:24

  Laatste uitslagen

  De laatste uitslagen komen binnen, waaronder de gemeente Berg en Dal waar de lokale partij Kern8tig heeft gewonnen. Het wachten is nu nog op een paar uitslagen. 99 procent van de gemeenten is geteld.


  Uitslag Berg en Dal - beeld ND

 • 17 mrt 2022, 08:15

  Hele verkiezingsavond bekeken door bijna 1,2 miljoen mensen

   De twee programma's over de gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdagavond door 1,18 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

  Naar Nederland Kiest: De Uitslagen op NPO 1 keken de hele avond gemiddeld 723.000 mensen. Het programma Jinek & RTL Nieuws: De Uitslagenavond op RTL4 werd bekeken door 457.000 mensen.

  Van de verkiezingsavond op NPO 1 kregen gedurende de avond in totaal 4,2 miljoen mensen een stukje uitzending mee, meldt de SKO. In totaal 1,8 miljoen mensen keken een stukje van de RTL4-uitzending over de verkiezingen.

  Het best bekeken programma van de avond was traditiegetrouw het NOS Journaal van 20.00 uur, waar 2 miljoen mensen hun tv voor aanzetten.

 • 17 mrt 2022, 07:57

  Uitslag per gemeente

  Via verkiezingenstie.nl is het ook mogelijk om voor elke gemeente te kijken welke partijen een coalitie kunnen vormen.

 • 17 mrt 2022, 07:45

  Historisch lage opkomst, lokalen stomen door: de belangrijkste conclusies van de verkiezingen

  Behalve een gevoelig verlies voor het CDA bleven grote verschuivingen uit na de gemeenteraadsverkiezingen. En in Amsterdam herpakt de PvdA zich dankzij het ‘Moorman-effect’. Dit zijn de zes belangrijkste conclusies van de gemeenteraadsverkiezingen.

 • 17 mrt 2022, 07:28

  Tegenstanders datacentrum Zeewolde winnen flink

  Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, beide tegen de komst van een omstreden datacentrum in de plaats in Flevoland, krijgen na deze verkiezingen in de gemeenteraad samen 14 van de 19 zetels. Dat blijkt uit gegevens die de gemeente heeft verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Leefbaar Zeewolde haalde 45,5 procent van de stemmen en heeft zijn zetelaantal daarmee zien verdubbelen, van 5 naar 10. De ChristenUnie haalde 22,3 procent van de stemmen en krijgt daarmee 4 zetels in de raad.

  In Zeewolde woedt een discussie over een gepland datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta. Dat park is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. In december bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van het centrum is. Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacentrum.

  Felle tegenstanders van het plan toonden zich toen ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde. Samen hadden die partijen toen 8 zetels, maar nu dus 14.


  De uitslag in Zeewolde - beeld Verkiezingensite

 • 17 mrt 2022, 06:57

  Lokalen groeien en worden opnieuw verreweg de grootste

  Lokale partijen zijn opnieuw veruit de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Na het tellen van 98,5 procent van de stemmen komen de lokalen uit op 36,4 procent van de stemmen, blijkt uit voorlopige uitslagen van de Verkiezingsdienst van het ANP. Omgerekend zijn dat al 3398 van de in totaal 8237 raadszetels die nu zijn te verdelen over 333 gemeenten.

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren de lokalen ook de grote winnaars, met ongeveer een derde van de stemmen. In ongeveer driekwart van de gemeenten regeerde de afgelopen tijd een partij die niet op landelijk niveau meedoet. Al bijna twee decennia groeit het percentage stemmers op lokale partijen. Ook in grote steden als Rotterdam en Den Haag won een lokale partij.

  Bij de landelijke partijen lijkt de VVD weer de grootste te worden. Maar de partij verliest wel. De partij van Mark Rutte komt in deze tussenstand uit op 11,5 procent van de stemmen. In 2018 kreeg ze met deze tussenstand nog meer dan 13 procent van de kiezers achter zich.

  Zoals verwacht verliest het CDA, maar veel minder dan vooraf verwacht. Partijleider Wopke Hoekstra zei in een eerste reactie dat de exitpolls "beter dan verwacht" waren. Zijn partij gaat in deze tussenstand van 13,4 procent van de stemmen vier jaar geleden naar 11,2 procent. Daarmee zouden de christendemocraten de tweede partij worden.

  Ook is er verlies voor de SP. De partij had te maken met een interne ruzie met de jongerenbeweging. In Oss, de bakermat van de partij, is ze niet meer de grootste. De Lokale partij Voor de Gemeenschap kwam hier als grootste uit de bus. SP-partijleider Lilian Marijnissen zei zich zorgen te maken over de lage opkomst.

  De meeste landelijke partijen blijven redelijk stabiel. Een kleine winst tekent zich af voor de PvdA (vooral in Amsterdam), de Partij voor de Dieren, FVD, SGP, BIJ1, Volt, JA21 en Belang van Nederland van Wybren Haga. Een verlies is in zicht voor de PVV, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS. DENK blijft gelijk.

 • 17 mrt 2022, 06:30

  Start liveblog

 • 17 mrt 2022, 23:45

  Wij stoppen voor vandaag met het liveblog. Morgen zijn we terug!

  Bedankt voor het volgen. Kijk voor alle uitslagen op onze verkiezingensite: verkiezingensite.nl.

 • 17 mrt 2022, 23:40

  Lokale partijen koploper bij raadsverkiezingen; versplintering verhevigt

  Lokale partijen hebben opnieuw goed gescoord bij de raadsverkiezingen. Verder valt op dat ook in de gemeenten de versplintering heviger wordt: op veel plekken komen nieuwe fracties in de raad.

  Daarnaast lijkt het voorspelde verlies van het CDA enigszins mee te vallen. Uit de exitpolls en de eerste uitslagen kwam woensdagavond naar voren dat de christendemocraten een licht verlies lijden ten opzichte van de raadsverkiezingen in 2018. Toen was het CDA de grootste lándelijke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, nipt vóór de VVD.

  Grootste verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is de opkomst. De opkomst was in diverse steden beduidend lager dan bij de raadsverkiezingen in 2018. In Rotterdam namen minder dan vier op de tien kiezers de moeite om naar de stembus te gaan (39 procent). In 2018 kwam nog 46,7 procent opdagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde de opkomst woensdagavond ‘teleurstellend laag’ en zegt dat er voor de politieke partijen een opdracht ligt dit te onderzoeken. Volgens hem is er genoeg aandacht geweest voor de verkiezingen. In Rotterdam blijft Leefbaar Rotterdam de grootste partij, blijkt uit een exitpoll door Ipsos in opdracht van de NOS. De partij haalt volgens de peiling 21,2 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 20,5 procent.

 • 17 mrt 2022, 23:34

  CDA’ers opgelucht dat de schade ‘meevalt’ bij gemeenteraadsverkiezingen

  Het had nog véél erger gekund, klonk het woensdagavond opgelucht bij het CDA. Volgens de eerste exitpolls moeten de christendemocraten weliswaar inleveren, maar niet zo erg als door sommigen gevreesd. ‘Het zou nog best weleens kunnen meevallen.’

  Na de allereerste resultaten uit Nieuwegein, klokslag 21.00 uur, ging woensdagavond een zucht van verlichting door het statige partijbureau van het CDA. In de Utrechtse gemeente behoudt de partij haar drie zetels, in procenten schrijven de christendemocraten zelfs groene cijfers. Tweede Kamerlid en campagneleider Derk Boswijk kon het bijna niet geloven. ‘Applausje, jongens’, moedigde hij het kleine zaaltje met CDA-medewerkers aan. Maar, zei Boswijk ook, ‘het kan nog alle kanten opgaan’. Daarna ging het inderdaad een andere kant op: naar beneden. In achtereenvolgens Zwolle, Rotterdam, Sittard en Veendam verliest het CDA kiezers, en vaak ook harde zetels. In Breda peilde Ipsos zelfs een halvering, in Amsterdam lijken de christendemocraten hun enige zetel te verliezen.

 • 17 mrt 2022, 23:33

  In Zwolle is bijna de helft van de stemmen geteld

 • 17 mrt 2022, 23:25

  Ex-SGP'er Tom de Nooijer pakt drie zetels in Oldebroek

  SGP verliest twee zetels in Oldebroek. ChristenUnie blijft de grootste partij.

 • 17 mrt 2022, 23:24

  Commentaar: Wat was een mooier corona-bevrijdingsfeest geweest, dan massaal te stemmen?

  Het eerste ‘harde’ nieuws van de verkiezingsdag - tussen schoorvoetende en verwarrende exitpolls door - waren de opkomstcijfers. En het was zeer terecht dat Ahmed Aboutaleb daar met verslagenheid op reageerde, schrijft Sjirk Kuijper in het commentaar.

 • 17 mrt 2022, 23:14

  Minister Bruins Slot: reden voor lage opkomst straks achterhalen

  Het is nog te vroeg om te zeggen wat de reden is voor de relatief lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, zegt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. 'Voor ons is het in de analyse heel belangrijk om te kijken: wat zijn de oorzaken van de lage opkomst.'

  Uit de eerste exitpolls blijkt dat er, vooral in de grote steden, minder mensen naar de stembus gingen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen dan vier jaar geleden. Het is nog niet duidelijk of er 'lokale omstandigheden of landelijke zaken' speelden. Later hoopt de bewindsvrouw van CDA-huize hier een 'beter beeld' van te hebben.

 • 17 mrt 2022, 23:07

  SGP wint de strijd tussen christelijke partijen in Urk

  In het vissersdorp Urk streden verschillende christelijke partijen om de lokale macht. De SGP lijkt te winnen.

 • 17 mrt 2022, 22:49

  Veel nieuwe partijen in Rotterdam, Leefbaar weer de grootste

  Verslaggever Coen van Everdingen was vanavond in Rotterdam en schreef zijn eerste bevindingen op.

  Nog voor de eerste uitslagen bekend zijn zit de sfeer er bij Leefbaar Rotterdam al goed in. De partij komt bij elkaar in café Get Back, vlakbij het stadhuis in Rotterdam. De muziek klinkt hard uit de speakers en de biertap wordt veelvuldig gebruikt. De partij die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen met 11 zetels de grootste werd, is opnieuw zeker van de winst. Fractielid Thomas Roskam verwacht zelfs nog meer zetels. ‘Ik hoop op 13 tot 15 zetels.’

 • 17 mrt 2022, 22:41

  Zwaar verlies voor ChristenUnie in Renswoude

  In Renswoude heeft de ChristenUnie twee zetels moeten inleveren. De partij zakt van 4 naar 2. Dorpsbelang Renswoude en de SGP zijn de winnaars en hebben nu drie zetels. 

 • 17 mrt 2022, 22:36

  Exitpoll Amsterdam: PvdA grote winnaar in Amsterdam

  GroenLinks levert bijna 4 procent in. De PvdA wint fors: 6,6 procent. BIJ1 boekt ook winst, bijna 4 procent. De opvallendste details? PvdA klimt van 5 naar 9 zetels, het lijkt een nek-aan-nek-race te worden met GroenLinks.

  CDA, ChristenUnie en de Partij van de Ouderen verliezen alledrie hun ene zetel, zo lijkt het.

 • 17 mrt 2022, 22:18

  Lokale krant 'Het Urkerland' komt met prognose: SGP de grootste

  De lokale krant ‘Het Urkerland’ heeft net een eerste prognose gepresenteerd. De lokale krant schat een verdeling in van SGP (5), CU (3), CDA (3), Hart voor Urk (3), Gemeentebelangen (1), PVV (1), Krachtig Urk (1) en FVD (1). 

  Nathanaël Middelkoop, lijsttrekker van de SGP, verwacht zelf ook op vijf zetels uit te komen: ‘We hebben in onze campagne niet gewerkt met concrete beloften, maar meer met een langetermijnvisie. Maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt.’ Volgens Bakker is het voor de hand liggend dat de CU veel zetels afstaat aan de SGP: ‘CU heeft als nadeel dat ze ook een landelijke rol hebben gehad in het coronabeleid. Verder heeft de SGP een goede wethouder die een kerk bezoekt die zowel stemmers van de CU als SGP trekt.’

 • 17 mrt 2022, 22:16

  Exitpoll Breda: Fors verlies voor CDA

  De opkomst in Breda is 49,7 procent, vrijwel gelijk aan vier jaar geleden. De VVD was de grootste en dat blijven ze. Het CDA verliest fors, meer dan 7 procent. PvdA wint licht. De lokale partij Breda Beslist wint ruim vier procent en is een van de winnaars, net als de Partij van de Dieren.

 • 17 mrt 2022, 22:10

  Ook in Amsterdam opkomst lager dan bij vorige verkiezingen

  Ook in Amsterdam is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lager vergeleken met de verkiezingen van vier jaar geleden. De gemeente meldt dat dit keer 46 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers een stem heeft uitgebracht. In 2018 was dat 52,2 procent.

 • 17 mrt 2022, 22:00

  Exitpoll Veendam: GemeenteBelangen en PvDA blijven grootste partijen

  De opkomst in Veendam is ruim 52 procent. De grootste partijen GemeenteBelangen en PvdA winnen licht, SP verliest wat. Verder zijn er weinig verschuivingen.

 • 17 mrt 2022, 21:50

  Opkomst in grote steden lager dan bij vorige verkiezingen

  De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam is uitgekomen op 39 procent. Dat is een stuk lager dan de opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen deze op 46,7 procent lag. Meer dan 200.000 Rotterdammers brachten hun stem uit. 

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het teleurstellend dat minder dan vier op de tien Rotterdammers de moeite hebben genomen om te gaan stemmen. Hij noemde de opkomst tijdens de uitslagenavond op het stadhuis in Rotterdam 'teleurstellend laag'. Ook in andere grote steden is de opkomst lager dan vier jaar geleden. In Den Haag heeft 43 procent van de kiesgerechtigde inwoners een stem uitgebracht. Vier jaar geleden was dat 48 procent.

 • 17 mrt 2022, 21:48

  Exitpoll Sittard-Geleen: lokale partijen winnen fors

  De opkomst in Sittard-Geleen is ruim 51 procent. GOB was de grootste partij en de lokalen stijgen door naar 29,9 procent. Het CDA levert wat in; de PVV halveert bijna. De PvdA wint 2 procent, FvD - die partij doet voor het eerst mee - komt op 2,7 procent. Wat opvalt: de lokale partijen doen het hier goed.

 • 17 mrt 2022, 21:35

  CDA'ers opgelucht over exitpoll Nieuwegein

  CDA’ers slaakten een zucht van verlichting toen de exitpolls in Nieuwegein bekend werden. De partij zou de drie huidige zetels behouden, en in percentages zelfs iets erop vooruitgaan. ‘De eerste klap is een daalder waard’, reageerde een glunderende Tweede Kamerlid Derk Boswijk op het partijbureau in Den Haag. ‘Het wordt nog een heel lange avond, maar dit is natuurlijk mooi om te zien.’

  Boswijk, ook campagneleider, is opgelucht, erkent hij. ‘Het is natuurlijk fijn om zo’n binnenkomer te hebben. Ergens heb ik nog steeds de hoop dat we deze lijn bij meer exitpolls gaan zien. Maar ik denk dat we tevreden zijn als we het huidige aantal zetels houden.’

  Het CDA houdt, in tegenstelling tot veel andere partijen, op deze uitslagenavond geen grote bijeenkomst voor leden. Toen de resultaten uit Zwolle binnenkwamen, waar de christendemocraten volgens de exitpoll een zetel inleveren, had de partijtop het kleine zaaltje al verlaten.

 • 17 mrt 2022, 21:38

  Exitpoll Rotterdam: weinig verschuivingen, Volt pakt ruim 5 procent van de stemmen

  De opkomst in Rotterdam is ruim 39 procent en dat is erg laag. Er zijn weinig verschuivingen. Het CDA verliest 1,4 procent, de VVD 1,7 procent. Volt pakt 5,7 procent en ook de ChristenUnie wint: 2,9 procent. Leefbaar Rotterdam lijkt de grootste partij te blijven in Rotterdam.

 • 17 mrt 2022, 21:28

  Spanning in Urk: welke partij gaat de verkiezingen winnen?

  In Urk strijden verschillende partijen om de verkiezingswinst. Hoewel de ChristenUnie (CU) de winst van de vorige verkiezingen in de wacht sleepte, lijkt SGP nu eerste te worden. De partij heeft een goede lijsttrekker in Nathanaël Middelkoop die als wethouder populair is. Ook viel de landelijke lijn van de ChristenUnie rondom de coronamaatregelen niet in goede aarde. 

  Dit jaar doet ook Forum voor Democratie (FVD) voor het eerst mee. Er gaan geruchten dat Baudet - die als lijstduwer - op de lijst staat vanavond nog verschijnt. De verkiezingsuitslagen worden afgewacht in de ‘Koningshof’ die zalen verhuurt voor vergaderingen en bruiloften. Daar zijn nu zo’n 100 gasten, geïnteresseerden en lokale politici. De avond wordt aan elkaar gepraat door de lokale krant ‘Het Urkerland’ die een liveuitzending op de website van de gemeente verzorgd. Diverse lijsttrekkers worden geïnterviewd. De verwachting is dat er rond 22.00 u. een voorlopige prognose komt, maar de echte uitslag zal pas na 00.00 bekend gemaakt worden.

  Margriet Hoekstra (55), stemmenteller bij stembureau het gemeentehuis, heeft de stemmen van gisteren al geteld: ‘SGP had een flinke stapel, die doet het heel goed. Ook zag ze dat de PVV veel stemmen kreeg: ‘Geert Wilders zet zich landelijk sterk in voor de visserij op Urk, dat wordt hier gewaardeerd.’

 • 17 mrt 2022, 21:25

  De eerste uitslag is binnen: Schiermonnikoog

 • 17 mrt 2022, 21:18

  Exitpoll Zwolle: GroenLinks wint ook in Zwolle, licht verlies CU

  De opkomst in Zwolle is 64,4 procent. Volgens de exitpoll van van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS verliest de ChristenUnie - de grootste partij in de hoofdstad van Overijssel - twee procent. Andere opvallende resultaten: GroenLinks, Volt en Partij voor de Dieren winnen allemaal. GroenLinks zou volgens de exitpoll net als de ChristenUnie op zeven zetels komen. Dat was vier jaar geleden ook het geval.

 • 17 mrt 2022, 21:08

  Stembureaus dicht, tellen van start

  Om 21.00 uur zijn alle stemlokalen in Nederland dichtgegaan. In het hele land gaan tellers van start met het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar mogen de tellers niet hinderen.

 • 17 mrt 2022, 21:01

  Exitpoll Nieuwegein: grote winst GroenLinks, verlies ChristenUnie

  De opkomst was in Nieuwegein 49,8 procent, volgens de exitpoll van van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. De opvallendste resultaten: de VVD verliest licht, terwijl GroenLinks 9,3 procent winst boekt. Daarmee zou GroenLinks de grootste partij van Nieuwegein zijn. Let op: het is een exitpoll, dus de uitslag staat nog niet vast. De ChristenUnie verliest volgens de exitpoll 2,2 procent.

 • 17 mrt 2022, 20:15

  De mooiste en bijzonderste stemlocaties voor de gemeenteraadsverkiezingen

  Tussen locaties als gemeentehuizen en sporthallen zijn er soms ook pareltjes van locaties om te stemmen. Of bijzondere. Een paar locaties op een rij.

 • 17 mrt 2022, 19:53

  Stemmen en karten in Zwolle

  Bij stembureau 336 in de IJsselhallen in Zwolle was vandaag een bijzondere combinatie mogelijk: jongeren die voor het eerst in hun leven mochten stemmen, waren er door burgemeester Peter Snijders per brief uitgenodigd om daarna een gratis twaalf minuten te komen karten op de naast het stembureau gelegen nieuwe kartbaan. 

  Volgens stembureau-voorzitter Heleen van Balen leverde dat voor ‘zo’n honderd’ achttien-plussers een aantrekkelijk aanbod op. Om te kunnen karten moesten de jongeren wel de brief van de burgemeester tonen. ‘Het heeft toch een aantal mensen over de streep getrokken te stemmen’, meent Van Balen. ‘Maar niets is verplicht, het staat natuurlijk los van het stemmen. Het is bijzonder voor ons om ze hier voor het eerst het stemproces uit te mogen leggen.’ 

  Burgemeester Peter Snijders - inmiddels hersteld van corona - kwam eerder op de dag zelf ook stemmen. Rond 19.00 uur was het bijzonder rustig op het stembureau. ‘De meesten zijn eten, ik verwacht nog wel wat tussen 20.00 en 21.00 uur’, klinkt het hoopvol, terwijl verderop drie elektrisch aangedreven karts over de baan scheuren, aldus Van Balen (tekst: Hans-Lukas Zuurman). 


  beeld Hans-Lukas Zuurman

 • 17 mrt 2022, 19:31

  Opkomst in meerdere provinciesteden boven de 40 procent

  In meerdere provinciesteden was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen rond 18.00 uur opgelopen tot boven de 40 procent. Al 45,6 procent van de Groningers was naar de stembus geweest, in Nijmegen had 46,3 procent van de inwoners zijn of haar stem uitgebracht. In Harderwijk had al bijna de helft van de inwoners gestemd, 49,5 procent om precies te zijn.

  In Amstelveen was de opkomst van de verkiezingen bijna 43 procent, in Assen had 45 procent al gestemd. In andere gemeentes ging de opkomst minder hard. In Lelystad had om 18.00 uur 31,1 procent van de kiezers gestemd, in Eindhoven was dat 35 procent.

 • 17 mrt 2022, 19:20

  Een derde van de Amsterdammers heeft gestemd

  Van alle stemgerechtigde inwoners van Amsterdam heeft om 6 uur iets meer dan een derde de stembus weten te vinden. Dat komt neer 235 duizend stemmers. Vanmiddag om 1 uur was de opkomst in de hoofdstad nog 19 procent. 

 • 17 mrt 2022, 19:18

  Nog een aantal bijzondere stemlocaties

 • 17 mrt 2022, 18:35

  Opkomst boven de 30 procent in meerdere provinciesteden

  In meerdere provinciesteden liggen de opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdagmiddag boven de 30 procent. In Hilversum had rond 15.30 uur 40,6 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Ook in Nijmegen (34,5 procent), Harderwijk (37,5 procent), Assen (30 procent) en Groningen (32,6 procent) gaat het om ongeveer een derde van de kiezers.

  In andere gemeentes is de grens van 30 procent nog niet bereikt. Het gaat onder meer om Breda, waar om 15.30 uur 25,6 procent had gestemd. In Eindhoven gaat het om 26 procent van de stemgerechtigden. Lelystad staat op 23,2 procent en in Heerlen is 19 procent van de kiezers tot dusver langsgekomen op het stembureau.

 • 17 mrt 2022, 18:29

  Stemhulp MijnStem 2,7 miljoen keer ingevuld

  Onlinestemhulp MijnStem, die voor 253 gemeenten online staat, is rond 17.00 uur 2,7 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerster van de stemhulp verwacht dat de grootste piek van mensen die de stemhulp invullen nu voorbij is. De stemlokalen sluiten om 21.00 uur.

  De stemhulp meldde eerder al dat 50 procent van het totaalaantal gebruikers wordt verwacht op de laatste dag voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf. Ook de dag na de verkiezingen ziet MijnStem nog bezoekers op de website. ‘Waarschijnlijk willen mensen na de verkiezingsuitslag nog checken wat de partijen ook alweer vinden’, denkt de woordvoerster van MijnStem.

 • 17 mrt 2022, 17:23

  Stemmen met Oekraïne in gedachten: ‘We hopen dat mensen het belang van stemmen inzien’

  De Brabantse gemeente Hilvarenbeek doet er alles aan om mensen te laten stemmen. Zo kunnen inwoners dit jaar ook stemmen bij Safaripark De Beekse Bergen. ‘Het is een gunst dat wij in vrijheid mogen stemmen.’

  Volgens burgemeester Evert Weys, die de stemlocatie om tien uur opende, was er al langer het idee om het safaripark te gebruiken als locatie. Om het voor mensen nog aantrekkelijker te maken bedacht de gemeente ook een actie. ‘De eerste duizend mensen die hier vandaag hun stem uitbrengen, krijgen een gratis kaartje voor het safaripark. Bij de vorige verkiezing hadden we een opkomst van 63 procent, we hopen dat dit jaar weer te halen of er zelfs overheen te gaan.’ Tegelijkertijd beseft ook Weys dat de oorlog in Oekraïne een stempel drukt op deze verkiezing. ‘Maar juist door die oorlog, hopen we dat mensen ook het belang van stemmen inzien.’

 • 17 mrt 2022, 14:57

  Na het stemmen volgt het tellen

  Terwijl deze woensdag geldt als de echte verkiezingsdag voor de gemeenteraden, wordt er ook al begonnen met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. Vanwege corona was deze mogelijkheid tot vervroegd stemmen opengesteld, net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen.

 • 17 mrt 2022, 14:45

  Alle uitslagen volgen? Kijk dan op onze verkiezingensite

  Ga naar de website

 • 17 mrt 2022, 14:40

  Start liveblog. Oude berichten zijn komen te vervallen.