‘Natuurlijk gaat het weleens over Omtzigt, maar dit is lokáál, dat is toch anders’

Reportage
Het CDA hoopt deze week opnieuw de grootste partij te worden in Almelo – voor de vierde keer op rij. Maar dan moet het wel zien te breken met de landelijke trend. ‘Als Omtzigt met een eigen partij zou meedoen, hadden we waarschijnlijk niet meer bestaan.’
Auke van Eijsden
maandag 14 maart 2022 om 00:30 aangepast 11:52
Ook als er geen verkiezingen aankomen, ruimt Eugène van Mierlo, CDA-lijsttrekker in Almelo, elke week een ochtendje zwerfafval op.
Ook als er geen verkiezingen aankomen, ruimt Eugène van Mierlo, CDA-lijsttrekker in Almelo, elke week een ochtendje zwerfafval op. beeld Frank Uijlenbroek
Gemeenteraadsverkiezingen

Almelo

‘Hou het kort’, zegt Irene ten Seldam. ‘Klets niet dat hele kwartier vol. Dat is net ook gebeurd, maar iedereen staat er met de rug naartoe.’

Het is zaterdagmiddag, iets na twaalven. Boven de Almelose verkiezingsmarkt schijnt een warme voorjaarszon. CDA-lijsttrekker Eugène van Mierlo wurmt zich langs kraampjes, vrijwilligers, bakfietsen en vlaggen die de zestien deelnemende partijen hebben meegenomen. Om klokslag 12.00 uur was hij aan de beurt om te speechen op het kleine podium in de hoek van het pleintje. Elke lijsttrekker krijgt een kwartier, inmiddels zijn al een paar minuten van zijn tijd verstreken. ‘Is er iemand die dit regisseert?’ vraagt hij aan niemand in het bijzonder, terwijl hij zoekend rondkijkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leefbaar Rotterdam lijkt zetel te verliezen • CDA behoudt Amsterdamse zetel

Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen met uiteraard de uitslagen en reacties hierop.

Afbeelding

Verkiezingen in Roosendaal, daar waar de de samenhang in de wijken onder druk staat

Roosendaal is lang een tussenstation geweest, maar de grensplaats in Zuidwest-Brabant wordt steeds meer een spil in de regio. En dat heeft niet alleen voordelen.

Afbeelding

‘Natuurlijk gaat het weleens over Omtzigt, maar dit is lokáál, dat is toch anders’

Het CDA hoopt deze week opnieuw de grootste partij te worden in Almelo - voor de vierde keer op rij. Maar dan moet het wel zien te breken met de landelijke trend. Het is overleven, de schade beperken.

Afbeelding

Heerlen en de strijd tegen drugshandel: ‘Ik geloof niet meer in een veiligere stad’

De Zuid-Limburgse mijnstad Heerlen scoort al jarenlang hoge ogen op ‘de verkeerde lijstjes’ en strijdt tegen drugscriminaliteit.Welke rol speelt ‘veiligheid’ bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Afbeelding

Een vrouwelijke SGP’er in Dordrecht? ‘Dat is hier niet echt een issue’

Eline Nieuwland kan volgende week het tweede vrouwelijke raadslid ooit worden voor de SGP. Dat haar kandidatuur ‘gedoe’ kan opleveren, neemt ze op de koop toe.

Afbeelding

Waarom de crisis in Oekraïne alles te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen

Zeker in tijden van internationale crises is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Den Haag. En die uitslag kan verstrekkende gevolgen hebben.