Het kabinet gaat de koopkracht een beetje repareren. ‘Wellicht komen er nog veel grotere gevolgen’

Nieuws
De accijnzen op benzine en diesel gaan over drie weken, vanaf 1 april, met respectievelijk 17 en 11 cent omlaag. Vanaf 1 juli volgt een btw-verlaging op energie van 21 naar 9 procent. Beide maatregelen gelden in principe voor de rest van dit jaar.
Gerard Beverdam
vrijdag 11 maart 2022 om 17:34
Vicepremier Sigrid Kaag vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Vicepremier Sigrid Kaag vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Verder krijgen minima een hogere tegemoetkoming voor hun energierekening: aanvankelijk zouden ze 200 euro via hun gemeente kunnen krijgen, nu wil het kabinet dit verhogen naar 800 euro. Maar er gaat in de woorden van vicepremier Sigrid Kaag, die vrijdag premier Rutte verving, geen feestelijke strik om deze koopkrachtmaatregelen. ‘Op een sobere manier ben ik blij dat we iets meer hebben kunnen doen voor mensen met een laag inkomen’, zei Kaag. De lagere accijnzen op brandstof en de lagere btw op energie leveren zo ongeveer alle huishoudens iets op. Maar, zei Kaag ook: ‘Het is een illusie te denken dat er voor iedereen nog een positief koopkrachtbeeld zal komen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toename aantal gokkende jongeren baart Kamer zorgen, maar verbod op reclame loopt vertraging op

De Tweede Kamer vreest ‘een reclamefeestje’ voor goksites rond het komende WK voetbal. Minister Franc Weerwind belooft een ‘moreel beroep’ te doen op de aanbieders.

Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?