Heerlen en de strijd tegen drugshandel: ‘Ik geloof niet meer in een veiligere stad’

Achtergrond
De Zuid-Limburgse mijnstad Heerlen scoort al jarenlang hoge ogen op ‘de verkeerde lijstjes’ en strijdt tegen drugscriminaliteit. Welke rol speelt ‘veiligheid’ bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Hendrina de Graaf
vrijdag 11 maart 2022 om 01:11
Levi Heitbrink en Daphne Erkens, beiden werkzaam in het onderwijs en woonachtig in Heerlen.
Levi Heitbrink en Daphne Erkens, beiden werkzaam in het onderwijs en woonachtig in Heerlen. beeld Hans-Lukas Zuurman

Heerlen

Bij het binnenrijden van Heerlen valt het oog direct op een Mariabeeld. De koningin van de vrede kijkt uit over het glooiende landschap. Een strakblauwe lucht biedt de zon deze vrijdagmiddag vrij spel. Huizen met een architectuur van vroeger tijden sieren het straatbeeld in de stad. Het is er opgeruimd. Lantaarnpalen zijn om de twintig meter omhuld met verkiezingsborden die lijken te roepen: ‘Kies mij, kies mij!’ De uitstraling kan dan wel netjes zijn, maar achter de voordeur is er hier vaak meer aan de hand. Heerlen staat bij de politie al jaren in de top 10 van meest criminele steden van Nederland. Elk jaar worden hier zo’n zeventig hennepplantages opgerold, merendeels in woningen. De criminaliteitslijst telt meer middelgrote Zu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leefbaar Rotterdam lijkt zetel te verliezen • CDA behoudt Amsterdamse zetel

Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen met uiteraard de uitslagen en reacties hierop.

Afbeelding

Verkiezingen in Roosendaal, daar waar de de samenhang in de wijken onder druk staat

Roosendaal is lang een tussenstation geweest, maar de grensplaats in Zuidwest-Brabant wordt steeds meer een spil in de regio. En dat heeft niet alleen voordelen.

Afbeelding

‘Natuurlijk gaat het weleens over Omtzigt, maar dit is lokáál, dat is toch anders’

Het CDA hoopt deze week opnieuw de grootste partij te worden in Almelo - voor de vierde keer op rij. Maar dan moet het wel zien te breken met de landelijke trend. Het is overleven, de schade beperken.

Afbeelding

Heerlen en de strijd tegen drugshandel: ‘Ik geloof niet meer in een veiligere stad’

De Zuid-Limburgse mijnstad Heerlen scoort al jarenlang hoge ogen op ‘de verkeerde lijstjes’ en strijdt tegen drugscriminaliteit.Welke rol speelt ‘veiligheid’ bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Afbeelding

Een vrouwelijke SGP’er in Dordrecht? ‘Dat is hier niet echt een issue’

Eline Nieuwland kan volgende week het tweede vrouwelijke raadslid ooit worden voor de SGP. Dat haar kandidatuur ‘gedoe’ kan opleveren, neemt ze op de koop toe.

Afbeelding

Waarom de crisis in Oekraïne alles te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen

Zeker in tijden van internationale crises is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Den Haag. En die uitslag kan verstrekkende gevolgen hebben.