Geen garantie voor openblijven abortusklinieken als ook huisarts abortuspil mag voorschrijven

Nieuws
Het kabinet kan niet garanderen dat alle abortusklinieken openblijven als straks ook huisartsen de abortuspil mogen voorschrijven. Dat zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer.
Gerard Beverdam
donderdag 10 maart 2022 om 18:02
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel om de abortuspil ook via de huisarts te verstrekken: Kamerleden Jeroen van Wijngaarden (VVD), Lilianne Ploumen (PvdA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66).
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel om de abortuspil ook via de huisarts te verstrekken: Kamerleden Jeroen van Wijngaarden (VVD), Lilianne Ploumen (PvdA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66). beeld anp / Remko de Waal

Den Haag

De impact van het initiatiefwetsvoorstel om de abortuspil via de huisarts te mogen verstrekken is volstrekt onduidelijk, zei de bewindsman. Ook de initiatiefnemers zelf - GroenLinks, PvdA, D66 en VVD - kunnen daarvan slechts een grove inschatting maken. PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen zei te verwachten dat tussen de 30 en 60 procent van de huisartsen de abortuspil gaat aanbieden. ‘Dat zal ongetwijfeld leiden tot minder behandelingen in abortusklinieken, die daardoor mogelijk 2,2 miljoen euro aan inkomsten mislopen.’ Ploumen denkt wel dat de impact de eerste jaren minder groot is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toename aantal gokkende jongeren baart Kamer zorgen, maar verbod op reclame loopt vertraging op

De Tweede Kamer vreest ‘een reclamefeestje’ voor goksites rond het komende WK voetbal. Minister Franc Weerwind belooft een ‘moreel beroep’ te doen op de aanbieders.

Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?