Waarom de crisis in Oekraïne alles te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen

Achtergrond
Zeker in tijden van internationale crises is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Den Haag. Op zijn beurt kan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen verstrekkende gevolgen hebben voor de Haagse politiek.
Willem Bouwman
woensdag 2 maart 2022 om 19:46 aangepast 13:57
Mark Rutte en Jozias van Aartsen (links) op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen 2006. Achteraf gezien de dag waarop voor Rutte de weg naar het leiderschap van de VVD open kwam te liggen.
Mark Rutte en Jozias van Aartsen (links) op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen 2006. Achteraf gezien de dag waarop voor Rutte de weg naar het leiderschap van de VVD open kwam te liggen. beeld anp / Juan Vrijdag
Gemeenteraadsverkiezingen

Den Haag

Over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 ligt de schaduw van de oorlog in Oekraïne. Gemeentepolitiek en Oekraïne hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken. Gemeentepolitiek gaat over jeugdzorg, hondenbelasting en woningbouw, niet over sancties en clusterbommen. 

Toch ligt Oekraïne dichter bij de gemeentegrens dan het lijkt. Door de oorlog stijgen de energieprijzen nog sneller, en komen inwoners met een krappe beurs nog krapper te zitten. De gemeente zal voorzieningen moeten treffen. Meteen na het uitbreken van de oorlog gingen burgemeesters in Groningen al op zoek naar geschikte opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne.  

‘Oekraïne ligt dichter bij de gemeentegrens dan het lijkt’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leefbaar Rotterdam lijkt zetel te verliezen • CDA behoudt Amsterdamse zetel

Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen met uiteraard de uitslagen en reacties hierop.

Afbeelding

Verkiezingen in Roosendaal, daar waar de de samenhang in de wijken onder druk staat

Roosendaal is lang een tussenstation geweest, maar de grensplaats in Zuidwest-Brabant wordt steeds meer een spil in de regio. En dat heeft niet alleen voordelen.

Afbeelding

‘Natuurlijk gaat het weleens over Omtzigt, maar dit is lokáál, dat is toch anders’

Het CDA hoopt deze week opnieuw de grootste partij te worden in Almelo - voor de vierde keer op rij. Maar dan moet het wel zien te breken met de landelijke trend. Het is overleven, de schade beperken.

Afbeelding

Heerlen en de strijd tegen drugshandel: ‘Ik geloof niet meer in een veiligere stad’

De Zuid-Limburgse mijnstad Heerlen scoort al jarenlang hoge ogen op ‘de verkeerde lijstjes’ en strijdt tegen drugscriminaliteit.Welke rol speelt ‘veiligheid’ bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Afbeelding

Een vrouwelijke SGP’er in Dordrecht? ‘Dat is hier niet echt een issue’

Eline Nieuwland kan volgende week het tweede vrouwelijke raadslid ooit worden voor de SGP. Dat haar kandidatuur ‘gedoe’ kan opleveren, neemt ze op de koop toe.

Afbeelding

Waarom de crisis in Oekraïne alles te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen

Zeker in tijden van internationale crises is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Den Haag. En die uitslag kan verstrekkende gevolgen hebben.