Analyse: Oekraïne, de Europese Unie en de beschaafde wereld ...

Analyse
‘Wij hebben aangetoond dat we op z’n minst uw gelijken zijn.’ De Oekraïense president Zelensky liet er woensdag in het Europees Parlement geen misverstand over bestaan: ‘Met ons erbij zal de Europese Unie sterker zijn.’
Ruurd Ubels
dinsdag 1 maart 2022 om 23:02
De Oekraïense president Zelensky in het Europees Parlement: 'Laat ons niet in de kou staan.'
De Oekraïense president Zelensky in het Europees Parlement: 'Laat ons niet in de kou staan.' beeld epa / Stephanie Lecocq
Oorlog in Oekraïne

Met wallen onder zijn ogen en gekleed in zijn beruchte groene T-shirt sprak Volodymyr Zelensky vanuit Oekraïne online het Europees Parlement toe.

‘Ik kan moeilijk ‘’goedemiddag’’ zeggen, want dit is geen goede dag’, zo begon Zelensky tegen een zaal waar een aantal Europarlementariërs een Oekraïense vlag over de schouders had gedrapeerd. ‘Voor sommige van mijn landgenoten is dit zelfs hun laatste dag: vandaag betalen zij de ultieme prijs voor hun land.’

De toespraak van Zelensky was een betoog over de strijd van een volk dat in de ogen van de president Oekraïens én Europees is. ‘Laat ons niet in de kou staan.’ Vervolgens herhaalde hij wat hij maandag schriftelijk in Brussel op tafel heeft gelegd: een Oekraïens lidmaatschap van de Europese U..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

D66 wil opheldering van kabinet over uitzetting journalist Dulmers uit Oekraïne

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil van het kabinet weten of verslaggever Robert Dulmers terecht uit Oekraïne is verwijderd, die begin deze maand persona non grata werd verklaard door Oekraïense autoriteiten.

Afbeelding

Zelensky vraagt meer steun, maar ziet de aandacht verslappen: ‘Dit mag niet nog 36 dagen duren’

In zijn toespraak voor de Tweede Kamer stipte de Oekraïense president Zelensky verwachte punten aan. Hij refereerde aan de Nederlandse geschiedenis en vroeg om meer steun: militair, diplomatiek en humanitair.

Afbeelding

Genoeg oud zeer om te bespreken, maar Zelensky zal eerder kiezen voor een lik uit de strooppot

President Volodimir Zelensky spreekt vandaag de Tweede Kamer toe. De spanning loopt op: zal de Oekraïense president oud zeer gaan ophalen of juist proberen de verbinding te zoeken?

Afbeelding

Analyse: Oekraïne, de Europese Unie en de beschaafde wereld ...

‘Erken onze aspiraties om lid te worden van de EU’, vroeg Ruslan Stefanchuk, voorzitter van de volksvertegenwoordiging in Kiev, woensdag aan het Europees Parlement. ‘Wij verdedigen de grens van de beschaafde wereld.’

Afbeelding

Esther Ouwehand: ‘Corona was ook te voorkomen geweest’

Bij debat over de langetermijnstrategie voor corona is te weinig aandacht voor het voorkómen van pandemieën. Dat zegt PvdD-leider Esther Ouwehand. Volgens de politica vergroot Nederland het risico op nieuwe ‘zoönosen’.