Segers aan universiteiten: ga niet in op WOB-verzoek over Joodse banden

Nieuws
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers roept universiteiten op niet in te gaan op een WOB-verzoek waarin wordt gevraagd naar hun banden met Joodse organisaties.
Eduard Sloot
woensdag 16 februari 2022 om 17:07 aangepast 20:41
Gert-Jan Segers (ChristenUnie)
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) beeld anp / Bart Maat

Kritiek dat hij universiteiten oproept zich niet aan de wet te houden, wuift hij weg. ‘Ethiek gaat boven de wet’.

De pro-Palestijnse organisatie The Rights Forum heeft alle Nederlandse universiteiten met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) gevraagd om informatie over banden met Israëlische universiteiten, instituties en bedrijven, en met pro-Israelische organisaties. Het WOB-verzoek heeft bij medewerkers geleid tot ‘gevoelens van onrust en onveiligheid’, stellen de universiteiten.

VVD en ChristenUnie hebben hierover Kamervragen gesteld aan minister Dilan Yesilgöz (Justitie). Het WOB-verzoek heeft volgens de partijen een intimiderend karakter en wordt als antisemitisch ervaren. Zij willen van de bewindsvrouw weten of z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.