Voorzitter grijpt nu wél in bij Forum-kamerlid

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie donderdag het woord ontnomen, nadat hij in het coronadebat had opgeroepen tot wetteloosheid.
Raoul du Pré / vk
vrijdag 21 januari 2022 om 03:24 aangepast 06:32
Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Van Meijeren verwoordde het FVD-standpunt dat het coronabeleid misdadig is en dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft. Bergkamp daagde hem daarop uit aangifte te doen van een ambtsmisdrijf of anders te zwijgen. Van Meijeren wierp tegen dat zo’n aangifte kansloos is, omdat daarvoor een besluit nodig is van de minister van Justitie of van de Tweede Kamer. 

Bovendien zei hij geen vertrouwen te hebben in justitie en politie. Op een vraag van CDA-Kamerlid Joba van den Berg of hij daarmee oproept tot wetteloosheid, antwoordde hij bevestigend. Daarop ontnam Bergkamp hem het woord. Dat komt zelden voor in de Kamer; de vrijheid van meningsuiting wordt zo ruim mogelijk opgevat. Bergkamp lag de afgelopen dagen echter onder vuur omda..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.