Het nieuwe kabinet is diverser dan ooit - maar niet in alles

Achtergrond
Het maandag aangetreden kabinet is diverser dan ooit. ‘Maar de afstand tot de onderkant van de samenleving blijft groot.’
redactie nd
maandag 10 januari 2022 om 21:20
De nieuwe ministersploeg presenteerde zich maandag na de beëdiging met koning Willem-Alexander op het bordes van Paleis Noordeinde.
De nieuwe ministersploeg presenteerde zich maandag na de beëdiging met koning Willem-Alexander op het bordes van Paleis Noordeinde. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

‘Dit is het meest diverse kabinet tot nu toe’, zegt politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zitten turven: niet eerder was er een kabinet dat voor de helft uit vrouwen bestaat, en dat twee ministers en een staatssecretaris met een migratieachtergrond kent. Hij juicht dat toe, want daardoor herkennen meer burgers zich in de politiek. ‘Politiek is vaak iets van witte, oudere mannen. Terwijl bijna één op de vijf Nederlanders een migratieachtergrond heeft. Dat geeft mensen het idee: als het er echt om gaat, is de politiek er niet voor mij. Het nieuwe kabinet kan de politieke betrokkenheid vergroten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Van der Burg omarmt migratievoorstel ChristenUnie: ‘We moeten de balans nog vinden’

Bij het beperken van de migratie naar Nederland, is het goed om méér te kijken naar arbeidsmigratie. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tegen het Nederlands Dagblad.