Het nieuwe kabinet is diverser dan ooit - maar niet in alles

Achtergrond
Het maandag aangetreden kabinet is diverser dan ooit. ‘Maar de afstand tot de onderkant van de samenleving blijft groot.’
redactie nd
maandag 10 januari 2022 om 21:20
De nieuwe ministersploeg presenteerde zich maandag na de beëdiging met koning Willem-Alexander op het bordes van Paleis Noordeinde.
De nieuwe ministersploeg presenteerde zich maandag na de beëdiging met koning Willem-Alexander op het bordes van Paleis Noordeinde. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

‘Dit is het meest diverse kabinet tot nu toe’, zegt politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zitten turven: niet eerder was er een kabinet dat voor de helft uit vrouwen bestaat, en dat twee ministers en een staatssecretaris met een migratieachtergrond kent. Hij juicht dat toe, want daardoor herkennen meer burgers zich in de politiek. ‘Politiek is vaak iets van witte, oudere mannen. Terwijl bijna één op de vijf Nederlanders een migratieachtergrond heeft. Dat geeft mensen het idee: als het er echt om gaat, is de politiek er niet voor mij. Het nieuwe kabinet kan de politieke betrokkenheid vergroten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.