Kabinet-Rutte IV is beëdigd • Nieuwe minister Kuipers wil met bredere blik naar coronabeleid kijken

Nieuws
Welkom in dit liveblog. Hier houden we je op de hoogte van de beëdiging van het nieuwe kabinet-Rutte IV.
redactie nd
maandag 10 januari 2022 om 10:23
Kabinet Rutte-IV
Kabinet Rutte-IV beeld anp / Sem van der Wal

Kort overzicht:

• Het vierde kabinet van Mark Rutte is een feit.
• Vlak voor 12:00 poseerde de koning samen met de nieuwe ministersploeg voor de traditionele bordesfoto - dit keer op anderhalve meter afstand.
• Aanstaand minister van Financiën, Sigrid Kaag, was niet aanwezig. De leider van D66 heeft corona en zit in quarantaine.


  • 10 jan 2022, 22:19

    Dit liveblog wordt gesloten.

  • 10 jan 2022, 22:04

    Nieuwe bewindslieden bereiden zich voor op hard politiek klimaat

    Het kabinet-Rutte IV treedt aan in een periode van hard politiek debat. De maandag beëdigde bewindspersonen bereiden zich al voor op hardvochtige debatten in de Tweede Kamer.

    ‘Het is wel hard’, zegt Gunay Uslu (D66), sinds maandag staatssecretaris van Cultuur en Media, over de cultuur aan het Binnenhof. De harde debatten in de Kamer zijn volgens de bewindsvrouw ‘wel spannend voor mij als nieuweling’. Dat is iets ‘waar ik me goed op moet voorbereiden’, zegt Uslu. Ze moet nog ‘een manier vinden om daarin te kunnen bewegen.’

    De nieuwe staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat (VVD), heeft ‘nagedacht’ over de politieke context waarin hij toetreedt tot het Binnenhof. ‘Ik ben me er bewust van dat het klimaat niet per se warmer wordt’, zegt hij over de sfeer in de samenleving én de Tweede Kamer. Maar hij heeft zich voorgenomen ‘zo goed als mogelijk de focus op de bal te houden’, aldus de kersverse bewindsman. ‘Ik laat me niet afleiden.’

  • 10 jan 2022, 20:40

    Rutte: 'opdracht en verplichting' om vertrouwen te herstellen

    Het is een ‘opdracht en verplichting’ voor premier Mark Rutte om het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen en een premier voor alle Nederlanders te zijn. Dat zegt hij na afloop van de eerste ministerraad van zijn vierde kabinet.

    Zijn vorige kabinet viel over wat Rutte ‘de vreselijke toeslagenaffaire’ noemt. Opmerkingen over een ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt, die zeer kritisch was op het kabinet in de toeslagenaffaire’, kostte Rutte bijna zijn politieke leven. De formatie duurde mede hierdoor historisch lang en het vertrouwen in de politiek is ongekend laag.

    Rutte wil er ‘hard voor te werken’ om dit lage vertrouwen te herstellen. Wel benadrukt hij dat bestuurders niet kunnen voorkomen dat ze soms foute beslissingen maken. ‘Als je tien besluiten neemt, blijkt achteraf dat er een fout is en die moet je repareren.’

  • 10 jan 2022, 19:31

    Minister Van Gennip: hervorming arbeidsmarkt prioriteit

    Er moeten deze kabinetsperiode grote stappen worden gezet om de problemen op te lossen op de arbeidsmarkt, zegt de nieuwe minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA). ‘Daar wil ik mijn tanden in zetten.’ Het vorige kabinet had al verder willen zijn met die hervorming. Voor Van Gennip is die hervorming een prioriteit.

    De coalitiepartijen kregen al kritiek van oud-topambtenaar Hans Borstlap. Hij schreef een belangrijk rapport over hoe de arbeidsmarkt omgevormd moet worden, maar hierover zag hij naar zijn zin te weinig terug in het coalitieakkoord. Van Gennip zegt dat ze eerst goed wil kijken ‘wat haalbaar is’ uit de voorstellen die hij doet, ‘en wat we als kabinet willen en wat de sociale partners willen’. Ze zegt grote waarde te hechten aan de standpunten van de vakbonden en werkgeversorganisaties.

    Bovendien wil ze met Borstlap zelf in gesprek. ‘Ik ga zeker met hem praten. En ik kom daarna met een gedragen voorstel’, aldus de christendemocrate, die tussen 2003 en 2007 staatssecretaris van Economische Zaken was. Ze erkent dat er ‘enorme spanning’ zit op de arbeidsmarkt, met in sommige sectoren enorme tekorten, ‘terwijl er aan de andere kant mensen aan de kant staan’.

  • 10 jan 2022, 19:19

    Kuipers: expertise als arts helpt bij drukken zorgkosten

    Ernst Kuipers denkt dat zijn lange ervaring als arts hem helpt om beter in te schatten hoe de groei van de zorgvraag afgeremd kan worden. Volgens de nieuwe minister van Volksgezondheid is al ‘heel lang’ duidelijk dat er iets moet gebeuren omdat de kosten en de benodigde menskracht anders niet meer op te brengen zijn. Volgens hem kan ‘iedere willekeurige dokter’ in zijn eigen vakgebied zaken noemen die medisch niet zo veel nut hebben.

    Momenteel werkt ongeveer een op de zeven Nederlanders in de zorg. Als het zo doorgaat is dat over twintig jaar een op de vier, merkt Kuipers op. ‘Ik denk dat we met zijn allen kunnen voorspellen dat dat bijna niet vol te houden is.’ Volgens hem zullen zowel dit kabinet als toekomstige kabinetten ‘op een of andere manier’ moeten werken aan een oplossing. Zijn expertise kan daarbij ‘zeker helpen’, denkt de minister. ‘Ik ken de zorg van binnen en van buiten. En niet alleen de curatieve zorg, of de ziekenhuiszorg. Die kennis kan helpen.’

  • 10 jan 2022, 19:06

    Dijkgraaf zal heropening hoger onderwijs 'stevig inbrengen'

    De nieuwe minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) zal de heropening van het hoger onderwijs ‘nog eens heel stevig inbrengen’ de komende dagen. Na de eerste ministerraad van kabinet-Rutte IV zegt hij dat dit punt ‘hoog op het prioriteitenlijstje’ staat. De minister vindt het belangrijk ‘dat we de gezondheid en toekomst van onze kinderen bovenaan zetten’.

    Momenteel is het hoger onderwijs nog gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan en volgen studenten hun colleges online. Vrijdag besluit het kabinet hoe het hoger onderwijs er de komende tijd gaat uitzien.

    Voor de langere termijn denkt Dijkgraaf dat het onderwijs zich moet ‘wapenen’ tegen corona en zich dient voor te bereiden op een toekomst met het virus. ‘De effecten van het virus blijven bij ons.’ Daarmee doelt hij ook op de achterstanden die in het onderwijs zijn ontstaan, nadat scholen en instellingen meerdere keren de deuren moesten sluiten.

  • 10 jan 2022, 19:02

    Klimaatminister Jetten: kabinet heeft nogal wat in te halen

    Het kabinet heeft een inhaalslag te maken op het gebied van klimaat. Dat zegt Rob Jetten (D66), maandag beëdigd als minister voor Klimaat en Energie. In het regeerakkoord is het klimaatdoel ‘enorm opgeschroefd’ naar 60 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990. ‘We hebben nogal wat in te halen.’

    Zo’n doel is makkelijk gezet, erkent Jetten. ‘Ik ben mij ervan bewust dat de opgave voor mij flink is.’ De bewindsman hoopt vooral ‘dat we op korte termijn een aantal maatregelen kunnen nemen die mensen thuis helpen te vergroenen’, zegt hij.

    Volgens de D66’er is er een politieke verschuiving geweest waardoor ‘steeds meer partijen tempo willen maken, maar dat ook op een manier willen doen dat mensen thuis meekomen’ en bedrijven groene banen kunnen creëren.

    In de vorige kabinetsperiode was Jetten jarenlang fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. Ook toen was CO2-vermindering voor hem al een belangrijk onderwerp. Door VVD’er Klaas Dijkhoff werd hij al eens ‘klimaatdrammer’ genoemd, wat voor Jetten een geuzennaam werd. De politicus was de secondant van D66-leider Sigrid Kaag tijdens de kabinetsonderhandelingen.

  • 10 jan 2022, 18:35

    Yeşilgöz: Wilders negeerde mij na tweet over mijn afkomst

    De nieuwe minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft nog steeds geen reactie van PVV-leider Geert Wilders, nadat ze hem tevergeefs wilde bellen over een tweet waarin hij haar Turks-Koerdische afkomst aanhaalt. ‘Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen’, twitterde de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

    ‘Ik heb hem de dag erna gebeld’, zegt de nieuwe minister na de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV. ‘Op de avond zelf was ik nog iets te narrig’, voegt ze daaraan toe. ‘Maar ik heb hem niet te pakken gekregen.’ Nadat Wilders niet opnam, heeft ze hem een bericht gestuurd via WhatsApp. ‘Maar hij heeft niet teruggebeld. Geen reactie.’

    De VVD-bewindsvrouw begrijpt dat Wilders, die vanwege bedreigingen al jaren wordt beveiligd, zich zorgen maakte om de ‘wisseling van de wacht’ op het ministerie van Justitie. ‘Ik begrijp die emotie, hij heeft het echt niet makkelijk.’ Yeşilgöz had dan ook graag daarover het gesprek met hem gewild.

    Ze had hem willen zeggen dat ze de koppeling met haar afkomst ‘niet leuk’ vindt. ‘Maar dat laat ik voor zijn rekening.’

  • 10 jan 2022, 17:19

    Staatssecretaris: over salaris militairen wacht 'forse discussie'

    Er ligt een ‘forse discussie’ over de salarissen van militairen, zegt de nieuwe staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie. De kersverse bewindsman van VVD-huize noemt het overleg met bonden over een nieuw CAO ‘zeker een prioriteit’. Het overleg tussen Defensie en de bonden over een nieuwe arbeidsovereenkomst is begin december geklapt

    ‘Dat is absoluut een belangrijke opgave en een van de dossiers die met voorrang door mij wordt opgezocht’, zegt Van der Maat. Het is volgens hem vooral ‘belangrijk dat ik goed luister naar de bonden’. Dat er structureel 3 miljard extra naar Defensie gaat, zal de discussie mogelijk helpen.

    De extra investeringen in de krijgsmacht en het departement noemt Van der Maat ‘een stevige stap voorwaarts om de basis op orde te stellen’. Het is volgens hem belangrijk ‘in het hoogste tempo te besteden in al die onderdelen waar er vraag is’.

    Afzwaaiend minister Henk Kamp had gepleit voor 4 miljard extra voor zijn departement. Volgens Van der Maat is het zaak om ‘over een tijd kijken we of we verder door moeten groeien’.

  • 10 jan 2022, 16:01

    Opinie: Waarom Mark Rutte en de VVD het formatiespel glansrijk hebben gewonnen

    Afgelopen weken kende de kabinetsformatie vele winnaars. Het CDA zou de meeste punten van zijn verkiezingsprogramma binnengehaald hebben en dus de inhoudelijke winnaar zijn. D66 wordt als winnaar gezien omdat het de posten Klimaat & Energie, de leiding op het ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft en de spilpositie van Financiën bestiert. 

    De grote winnaar, kwantitatief en kwalitatief, is echter premier Rutte en zijn VVD, schrijft Frank van den Heuvel. En wel om vijf redenen.

  • 10 jan 2022, 15:52

    Zorgminister Helder: dezelfde zorg met minder mensen is uitdaging

    Het wordt een grote uitdaging voor Nederland om in de toekomst voldoende mensen te vinden om aan de toenemende vraag naar zorg te kunnen voldoen, denkt net aangetreden VVD-minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Ze ‘maakte zich al druk’ over het oplopende tekort in de zorg toen zij nog werkzaam was als bestuurder bij onder meer branchevereniging voor de zorg ActiZ.

    Volgens de nieuwe minister staat de toegankelijkheid van de zorg onder druk vanwege de groeiende tekorten. Het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg ziet ze dan ook als belangrijkste taak.

    Helder zegt ook als minister het contact met het werkveld te willen behouden, bijvoorbeeld door werkbezoeken. Daarin wil ze vooral oog houden voor de uitvoering. ‘We willen niet iets in een ivoren toren verzinnen, dat in de praktijk anders uitkomt.’ Wel benadrukt ze nog ervaring op te moeten doen in politiek Den Haag.

  • 10 jan 2022, 15:40

    Kuipers wil met bredere blik naar coronabeleid kijken

    De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.

    ‘We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weg gaat’, zei Kuipers nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje had overgedragen op het ministerie van Volksgezondheid.

    Nu wordt er ‘heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen’, aldus Kuipers. ‘De vraag zal wezen, kan je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen.’

    Daarbij denkt hij niet alleen aan modellen over de zorgbezetting, maar ook over economische impact. ‘Dat soort facetten moeten we meenemen.’

  • 10 jan 2022, 15:36

    Uitgeklede ceremonie op Defensie voor overdracht ministerschap

    Kajsa Ollongren heeft na een uitgeklede ceremonie het ministerschap van Defensie overgedragen gekregen van Henk Kamp. Waar het departement normaal bekend staat om een uitbundige ceremonie waarin de krijgsmacht ‘aanhankelijkheid en trouw’ toont, was de overdracht dit keer bescheiden wegens de coronamaatregelen.

    Ollongren (D66) en de nieuwe staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD), werden door de hoogste ambtenaar van het ministerie en de Commandant der Strijdkrachten verwelkomd en door het ministerie geleid. Eerder vroeg de politie een groep van enkele tientallen coronademonstranten afstand te nemen van het ministerie aan het Plein in Den Haag. De demonstranten maakten bij de binnenkomst van de kersverse bewindspersonen veel lawaai met toeters, fluitjes en een sirene.

  • 10 jan 2022, 13:00

    Betogers komen op verschillende plekken samen

    Op meerdere plekken in Den Haag proberen enkele tientallen demonstranten samen te komen om te betogen tegen het nieuwe kabinet. Volgens de gemeente heeft de politie ze meerdere keren gewaarschuwd. Ze hebben onder meer aan de voorkant van paleis Noordeinde gestaan en een klein eindje verderop aan de Parkstraat. Het is niet bekend waar de demonstranten precies tegen demonstreren.

    De betogers moeten van de politie naar de Toussaintkade gaan, om de hoek bij paleis Noordeinde. Daar wordt een ‘spontane demonstratie’ mogelijk gemaakt. Op die plek staan al enkele tientallen mensen, op flinke afstand van het paleis. Aan de achterkant van het paleis is de bordesscène. De voorkant van het paleis, waar bij Prinsjesdag doorgaans de balkonscène is, is afgesloten.

  • 10 jan 2022, 12:24

    Staatssecretaris Van der Burg stopt als voorzitter Atletiekunie

    Eric van der Burg treedt per direct af als voorzitter van de Atletiekunie. Hij heeft die functie neergelegd nadat hij maandag door koning Willem-Alexander was beëdigd als staatssecretaris Asiel en Migratie in het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte. Vicevoorzitter Anieke Wierenga neemt zijn taken over.

    De 56-jarige Van der Burg trad op 30 november 2017 aan als voorzitter van de Atletiekunie. Hij had zich als wethouder van sportzaken in de jaren daarvoor al sterk gemaakt voor de komst van de EK atletiek in 2016 naar Amsterdam.

    'Het mooie van atletiek vind ik dat je dat je steeds tegen jezelf strijdt. Of je nu eerste of laatste wordt: als je goed presteert, kun je tevreden naar huis gaan. En als het tegenviel weet je: na vandaag is er weer een morgen', aldus Van der Burg in een eerder interview.

  • 10 jan 2022, 12:21

    Kappersbond ziet bij bewindslieden ‘hier en daar uitgroeiinkje’

    Kappersbond ANKO is blij dat de nieuwe bewindslieden maandag niet op het bordes stonden met versgeknipte en -geföhnde kapsels. De bond had een van hun leden, een saloneigenares uit Almere, gevraagd met deskundige blik naar de hoofden te kijken. Waren het inderdaad ‘coronacoupes’ of hadden sommige bewindslieden toch stiekem een kapper bezocht, ondanks de lockdown?

    Kapster Angela uit Almere: ‘Het viel me erg mee. We konden goed zien dat de kapsels niet professioneel waren geföhnd. En ook waren hier en daar uitgroeiinkjes te zien.’ De kappersbranche had de nieuwe ploeg van bewindslieden eerder al opgeroepen niet met vers geknipte en geföhnde kapsels op het bordes te gaan staan, nu kapsalons allemaal dicht moeten blijven. ‘Dat zou een heel slecht signaal zijn naar de kappers’, zei een woordvoerder van brancheorganisatie ANKO vorige week.

    Volgens de Almeerse kapster moet wel worden bedacht dat de kappers in deze lockdown nu ‘pas’ 3,5 week dicht zijn. ‘Als we al twee maanden in een lockdown hadden gezeten, hadden ze er wel anders bij gestaan. Nu zag het er nog redelijk geknipt uit.’ Een woordvoerster van de ANKO zegt blij te zijn met deze ‘steunbetuiging’ aan de kappers. ‘Het laat zien dat momenteel niemand recht heeft op een goed geknipt kapsel, en ook ministers niet.’

  • 10 jan 2022, 12:20

    Nieuwe kabinetsploeg aan de slag

    Met de traditionele foto op het bordes achter Paleis Noordeinde is de beëdiging van het nieuwe kabinet afgesloten. Premier Mark Rutte en zijn nieuwe bewindslieden hebben het paleis verlaten, en houden later op de dag hun eerste ministerraad.

    Het proces liep, onder meer door corona, anders dan in eerdere jaren. Eerste vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag ontbrak op de foto, omdat zij in isolatie zit vanwege een coronabesmetting. Tweede vicepremier Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) stond in plaats van Kaag aan de linkerkant van koning Willem-Alexander. De ministers hielden onderling ook 1,5 meter afstand.

  • 10 jan 2022, 12:09

    Tien bewindslieden legden de eed af, en veertien de belofte

  • 10 jan 2022, 12:02

    Kabinet op het bordes


    beeld anp / Sem van der Wal

  • 10 jan 2022, 12:00

    Kaag: 'Ik wens de collega’s een bijzondere dag toe!'

  • 10 jan 2022, 11:55

    Den Haag: betogers komen op verschillende plekken samen

    Op meerdere plekken in Den Haag proberen demonstranten samen te komen om te betogen tegen het nieuwe kabinet. Volgens de gemeente heeft de politie ze meerdere keren gewaarschuwd en moeten de betogers naar de Toussaintkade gaan, om de hoek bij paleis Noordeinde. Daar wordt een 'spontane demonstratie' mogelijk gemaakt. Het is niet bekend waar de demonstranten samenkomen en om welke groepen het gaat.

  • 10 jan 2022, 11:50

    Groepsfoto met het zojuist beëdigde kabinet-Rutte IV in Paleis Noordeinde


    beeld anp / Sem van der Wal

  • 10 jan 2022, 11:32

    Eed of belofte?

    Van de bewindslieden legde tien de eed af, veertien de belofte.

  • 10 jan 2022, 11:26

    Kabinet-Rutte IV is beëdigd

    Het vierde kabinet van Mark Rutte is een feit. Rond 11.15 uur waren alle ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander. In de Balzaal van het Paleis legden eerst de ministers, en daarna de staatssecretarissen de eed of belofte af.


    De beëdiging van de ministers van het nieuwe kabinet-Rutte IV door koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde. - beeld anp / Sem van der Wal

    De ministers die tot aan het einde van de rit ook in de ministersploeg van kabinet-Rutte III zaten, werden niet nog eens beëdigd. Het gaat om Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Carola Schouten en Hugo de Jonge. Staatssecretarissen werden wel opnieuw beëdigd, ook als zij al staatssecretaris waren. Nieuwe ministers die aan het einde van Rutte III ook al het staatssecretariaat onder zich hadden, werd wel gevraagd opnieuw de eed of de belofte af te leggen.

  • 10 jan 2022, 11:23

    Tijd om om te kleden

  • 10 jan 2022, 11:21

    Kaag op afstand beëdigd

  • 10 jan 2022, 11:15

    De eerste joodse minister van Nederland was niet gewenst door koning Willem III

    De eerste vrouw op Financiën, de eerste zwarte minister: de parlementaire geschiedenis kent vele primeurs. Tegen de eerste joodse minister rees verzet vanuit het paleis. Uiteindelijk hield hij de eer aan zichzelf.

  • 10 jan 2022, 11:11

    Bewindslieden op Noordeinde voor beëdiging

    Kort na VVD-leider Mark Rutte zijn de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen aangekomen op paleis Noordeinde. Daar zullen ze door de koning officieel worden beëdigd.


    Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt aan bij Paleis Noordeinde. - beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

    In drie geblindeerde busjes kwamen de nieuwe ministers en staatssecretarissen aan bij het paleis in het centrum van Den Haag, waarna ze op gepaste afstand van elkaar naar binnen gingen. Op sociale media was een lawaaiprotest aangekondigd voor maandag, maar vooralsnog is het rustig rondom het paleis.

  • 10 jan 2022, 10:52

    CDA’er Mona Keijzer gaat niet alsnog de Kamer in

    Oud-staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) wil niet ‘niet nu alsnog toetreden’ tot de Tweede Kamer. Liever speelt ze een ‘actieve, onafhankelijke rol’ in het publieke debat. In een verklaring op Twitter geeft ze aan dat ze in haar eigen partij wel het ‘tegengeluid’ wil laten horen. Eind september werd Keijzer ontslagen nadat ze zich had uitgesproken tegen de bredere invoering van de coronapas.

    Keijzer stond voor de verkiezingen op de CDA-lijst, maar gaf in september ook haar zetel op. Omdat CDA-leider Wopke Hoekstra opnieuw het kabinet in gaat, kon Keijzer opnieuw kiezen alsnog haar zetel ‘op te eisen’. Maar daar ziet ze dus van af.

    Keijzer laat weten nog steeds achter haar verklaring van september te staan, en het verzet tegen de coronapas te willen blijven voeren.

  • 10 jan 2022, 10:50

    Rutte aangekomen op Paleis Noordeinde

    VVD-leider Mark Rutte is aangekomen op Paleis Noordeinde, waar maandag zijn nieuwe kabinet wordt beëdigd door de koning. De rest van de nieuwe ploeg komt even later aan.

    Rutte werd met de auto afgezet bij het paleis in het centrum van Den Haag. Aan zowel de voor- als de achterzijde van het paleis en in de straten eromheen is veel politie aanwezig. Vanwege de coronacrisis vindt de beëdiging plaats op Paleis Noordeinde. Op Paleis Huis ten Bosch, de gebruikelijke locatie, kan er tijdens het fotomoment niet genoeg afstand worden gehouden op het bordes.

    Rutte zal door Willem-Alexander als eerste worden beëdigd, als premier. Daarna volgen de ministers en staatssecretarissen van zijn nieuwe ploeg. De beëdiging van Sigrid Kaag als minister van Financiën vindt digitaal plaats, omdat zij positief getest is op het coronavirus.

  • 10 jan 2022, 10:22

    De details van kabinet Rutte IV: drie staatssecretarissen zijn over de grens minister

    Het kabinet-Rutte IV steekt nog net wat gelaagder in elkaar dan tot dusver bekend was. Zo mogen drie van de negen staatssecretarissen zich over de grens minister noemen.

  • 10 jan 2022, 10:15

    Zo ziet de eerste dag van kabinet Rutte IV eruit

    Het kabinet-Rutte IV staat de langste beëdiging te wachten die een nieuwe regering ooit ten deel viel. Maar liefst 29 ministers en staatssecretarissen maken maandagochtend hun opwachting bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Tot en met 2012 gebeurde de beëdiging in Paleis Huis ten Bosch. Dat werd eerst verbouwd en is nu vanwege de coronamaatregelen te krap.

  • 10 jan 2022, 10:05

    Willem-Alexander beëdigt tweede kabinet sinds aantreden

    Koning Willem-Alexander beëdigt maandag zijn tweede kabinet sinds hij in 2013 koning werd. Hij zal daarna samen met de nieuwe ministersploeg poseren voor de traditionele bordesfoto.

    De traditie om een foto te maken van het nieuwe kabinet ontstond in de jaren zeventig. Het eerste kabinet-Biesheuvel was in 1971 de eerste ministersploeg. Zij lieten zich fotograferen met toenmalig koningin Juliana op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. De volgende kabinetten ontving ze op het bordes van Paleis Soestdijk.

    Koningin Beatrix zette de traditie na haar inhuldiging voort. Bijna alle dertien kabinetten in haar regeerperiode poseerden op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Een keer, bij het aantreden van het kabinet-Van Agt II moest er vanwege slecht weer binnen een foto worden gemaakt. Van het rompkabinet Balkenende III werd in 2006 geen officiële foto gemaakt omdat er toen te weinig nieuwe gezichten waren.

    Rutte III was het eerste kabinet dat door koning Willem-Alexander werd ontvangen. De bordesscène vond in oktober 2017 op Paleis Noordeinde plaats omdat Huis ten Bosch op dat moment gerenoveerd werd. Rutte IV komt ook op de bordestrap van Noordeinde te staan.

    Op de beelden die maandag worden gemaakt zal aanstaand minister van Financiën, Sigrid Kaag, ontbreken. De leider van D66, die op de foto direct aan de linkerkant van Willem-Alexander had moeten staan, heeft corona en moet daarom thuis blijven. De koning zal haar digitaal beëdigen.

  • 10 jan 2022, 10:00

    Start liveblog.