‘Gemeente moet schulden afkopen’

Nieuws
Gemeenten moeten veel vaker dan nu de schulden van inwoners afkopen door afspraken te maken met schuldeisers. Burgers hebben dan alleen nog maar een schuld bij de gemeente.
Eduard Sloot
woensdag 8 december 2021 om 03:21

Den Haag

Dat zegt demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken). Hij lanceert woensdag een al eerder aangekondigd Waarborgfonds van 30 miljoen euro. Dat fonds moet gemeenten de garantie bieden dat zij het geld terugkrijgen. Het afkopen van schuldeisers geeft schuldenaren meer rust en zorgt ervoor dat zij eerder schuldenvrij zijn, aldus Wiersma in een interview met het Nederlands Dagblad. De bewindsman wil dat uiteindelijk in 80 tot 90 procent van de gevallen de schuldeisers worden afgekocht. 

Het Waarborgfonds komt er op initiatief van de ChristenUnie. CU-leider Gert-Jan Segers is blij dat het nu officieel gelanceerd wordt. Het afkopen van schulden geeft perspectief aan mensen die ‘gevangen zitten in een systeem van incasso’..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.