Hugo de Jonge bezorgd over polarisatie, ‘maar ik móét de waarheid blijven benoemen, ook als het pijn doet’

Interview
Een storm raast over Nederland: de coronacijfers zijn torenhoog, onvrede in de samenleving groeit en de politiek is verdeeld over nieuwe maatregelen. ‘Dat is heel zorgwekkend’, zegt coronaminister Hugo de Jonge. Toch blijft hij stellig: als iedereen zich had laten vaccineren, zaten we nu niet in de problemen.
Auke van Eijsden
dinsdag 23 november 2021 om 23:01 aangepast 01:08
Demissionair minister Hugo de Jonge in debat in de Tweede Kamer over coronamaatregelen.
Demissionair minister Hugo de Jonge in debat in de Tweede Kamer over coronamaatregelen. beeld anp / Lex van Lieshout
Coronavirus

Den Haag

Hoe het met hem zélf gaat, daarover praat Hugo de Jonge niet makkelijk – het is misschien wel de enige vraag waarop geen uitgebreid en gedetailleerd antwoord komt. ‘Wel goed’, zegt hij kort. ‘Maar ik wil vooral de aandacht richten op iedereen die in de frontlinie staat en op wie we nu opnieuw een beroep moeten doen.’

Toch maakt De Jonge zelf ook een ‘heftige’ periode mee, erkent de demissionair minister van Volksgezondheid. De combinatie van acuut ingrijpen, vergaande wetsvoorstellen en nachtelijke marathondebatten vergt veel. ‘Dat is thuis soms lastig. Je moet op jezelf blijven letten, maar dat lukt niet elke week even goed.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland gaat weer open. Kwetsbaren moeten juist ‘extra voorzichtig’ zijn

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht: eind februari gaat Nederland eindelijk van slot. Althans, voorlopig. Maar bij kwetsbare mensen gaat de vlag niet uit.

Afbeelding

OMT steunt versoepelingen en kortere isolatie na besmetting

Nederland gaat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team, zo meldt het OMT.

Afbeelding

Massale steun voor petitie tegen coronapas zet CU en CDA voor het blok. ‘Genoeg is genoeg’

Een massaal ondertekende petitie van voormalig staatssecretaris Mona Keijzer, om de coronapas volledig af te schaffen, zet flink druk op coalitiepartijen. Met name uit de achterbannen van CU en CDA klinkt kritiek.

Afbeelding

Voortgezet- en basisonderwijs gaan weer open ‘om kinderen niet te remmen in hun ontwikkeling’

De basis- en middelbare scholen gaan volgende week weer fysiek van start. Studenten aan het hoger onderwijs en het mbo moeten hun lessen wel digitaal volgen. ‘Om moedeloos van te worden.’

Afbeelding

Rutte: ‘Omikron hadden we ook met een langetermijnstrategie gewoon gekregen’

De Tweede Kamer meent dat het demissionaire kabinet de derde lockdown grotendeels aan zichzelf te danken heeft, maar demissionair premier Rutte wijst vooral de omikronvariant als schuldige aan.

Afbeelding

Uit angst voor omikron doet kabinet alsnog wat het juist wilde voorkomen: scholen sluiten

Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen gaan vanaf maandag alle basisscholen dicht. Daarmee neemt het kabinet alsnog de maatregel die het juist koste wat kost wilde voorkomen.