Vier vragen over het begin van de formatie: ‘De deuren zullen dichtgaan’

Analyse
Zes maanden na de verkiezingen, begint vandaag de formatie. Politiek verslaggever Gerard Beverdam volgt voor het Nederlands Dagblad de formatie op de voet en blikt vooruit op de onderhandelingen.
Jasper den Boon
woensdag 6 oktober 2021 om 11:51
Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA) tijdens het debat over het eindverslag van informateur Johan Remkes over het formatieproces.
Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA) tijdens het debat over het eindverslag van informateur Johan Remkes over het formatieproces. beeld anp / Bart Maat

VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan dan toch met elkaar om tafel. Waarom heeft het zolang geduurd?

‘Het is een unicum dat het zolang heeft geduurd om tot inhoudelijke onderhandelingen te komen. Dat komt door veel incidenten na de verkiezingen. Denk aan de uitgelekte notitie van oud-informateur Kajsa Ollongren, met daarin de opmerking over ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt. Dat zorgde voor een motie van afkeuring tegen Mark Rutte die door alle partijen behalve de VVD is gesteund. Vervolgens waren er verschillende blokkades en ook een minderheidskabinet kwam niet van de grond. Uiteindelijk heeft informateur Johan Remkes alle partijen het spreekwoordelijke mes op de keel gezet. Daar komen nu onderhandelingen over voortzetting van de huidig..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.