‘Mensen durven geen toeslag meer aan te vragen.’ ChristenUnie wil onderzoek

Nieuws
Het Nibud krijgt signalen dat huishoudens geen toeslagen meer durven aan te vragen, omdat zij door de toeslagenaffaire extra bang zijn geworden voor terugvorderingen. De ChristenUnie wil dat het kabinet hier onderzoek naar doet.
Eduard Sloot
woensdag 6 oktober 2021 om 02:00 aangepast 06:24
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire bij het Catshuis.
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire bij het Catshuis. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

‘Wij krijgen signalen van mensen die zeggen: ‘Als ik een foutje maak bij het aanvragen van een toeslag, zijn de gevolgen vele malen groter dan wanneer ik de toeslag niet aanvraag’’, zegt directeur Arjan Vliegenthart van het budgetinstituut. ‘Dat maakt mensen terughoudend om een toeslag aan te vragen.’

Harde cijfers heeft het Nibud niet. Volgens Vliegenthart speelt de angst om een toeslag aan te vragen vooral bij mensen met een laag en wisselend inkomen. ‘Denk aan oproepkrachten. Voor hen is het heel moeilijk vooraf te berekenen waar zij recht op hebben.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.