Tweede Kamer wil verbod van identiteitsverklaringen op scholen

Nieuws
Scholen moeten stoppen met het vragen van identiteitsverklaringen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Bij zulke verklaringen wordt aan ouders van leerlingen gevraagd een bepaalde levensovertuiging of grondslag – soms met bijbehorende regels – te onderschrijven.
Auke van Eijsden
dinsdag 5 oktober 2021 om 21:25 aangepast 09:42
SP-Kamerlid Peter Kwint diende de motie in om identiteitsverklaringen te verbieden.
SP-Kamerlid Peter Kwint diende de motie in om identiteitsverklaringen te verbieden. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag vóór moties van SP en Volt die vroegen om een verbod op identiteitsverklaringen. SGP, ChristenUnie, JA21 en FVD stemden tegen. Opvallend is de positie van het CDA. De partij is tégen het verbieden van identiteitsverklaringen – zoals verwoord in de motie die de SP had ingediend – maar stemde wél voor de motie van Volt, die de regering verzoekt ‘een einde te maken’ aan zulke verklaringen.

Slob komt binnenkort met een reactie op de aangenomen motie, laat een woordvoerder weten. Het is voor het eerst dat een Kamermeerderheid zo duidelijk afstand neemt van identiteitsverklaringen. Toch lijkt het uitgesloten dat de praktijk snel wordt verboden: het demissionaire kabinet schuift zu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.