Voorzitter Onderwijsraad: ‘Overheid moet onderwijsvrijheid duidelijker afgrenzen én handhaven’

Achtergrond
Bij misstanden op scholen moet de overheid sneller ingrijpen. Dat zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad. Die handhaving is niet alleen een taak van de onderwijsinspectie – ook politie, justitie en zelfs de AIVD kunnen een rol spelen.
Auke van Eijsden
dinsdag 5 oktober 2021 om 21:22 aangepast 10:52
Voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.
Voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad. beeld Onderwijsraad

Den Haag

De Onderwijsraad, zegt voorzitter Edith Hooge, is van oudsher ‘de hoeder’ van artikel 23. ‘Daarom adviseren wij de regering eens in de zoveel tijd over de interpretatie van die vrijheid.’ Dat doet het adviesorgaan al ruim honderd jaar – ongeveer even lang als de huidige grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Voor de ‘pluriformiteit in het onderwijs’ is het verstandig onderwijsvrijheid te koesteren, vindt Hooge. ‘Het schept ruimte voor eigen overtuigingen en grondslagen.’

Progressieve politieke partijen pleiten voor een wijziging van artikel 23. Dat doet de Onderwijsraad niet?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?