Voorzitter Onderwijsraad: ‘Overheid moet onderwijsvrijheid duidelijker afgrenzen én handhaven’

Achtergrond
Bij misstanden op scholen moet de overheid sneller ingrijpen. Dat zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad. Die handhaving is niet alleen een taak van de onderwijsinspectie – ook politie, justitie en zelfs de AIVD kunnen een rol spelen.
Auke van Eijsden
dinsdag 5 oktober 2021 om 21:22 aangepast 10:52
Voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.
Voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad. beeld Onderwijsraad

Den Haag

De Onderwijsraad, zegt voorzitter Edith Hooge, is van oudsher ‘de hoeder’ van artikel 23. ‘Daarom adviseren wij de regering eens in de zoveel tijd over de interpretatie van die vrijheid.’ Dat doet het adviesorgaan al ruim honderd jaar – ongeveer even lang als de huidige grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Voor de ‘pluriformiteit in het onderwijs’ is het verstandig onderwijsvrijheid te koesteren, vindt Hooge. ‘Het schept ruimte voor eigen overtuigingen en grondslagen.’

Progressieve politieke partijen pleiten voor een wijziging van artikel 23. Dat doet de Onderwijsraad niet?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.

Afbeelding

Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? 'Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen'

Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.

Afbeelding

Kandidaatstelling veroordeelde Jezus Leeft-fakkeldrager loopt in de soep

Max Van den Berg, die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, wordt toch geen kandidaat voor Jezus Leeft bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Afbeelding

Telkens buitenspel gezet, maar nu mag de Kamer eindelijk in debat over de aanpak van de coronacrisis

Bijna een jaar na de presentatie van het eerste deelrapport over de coronacrisis gaat de Tweede Kamer vandaag in debat met minister Kuipers. Wat wil de Kamer met dit debat bereiken? Vijf vragen en antwoorden.