Wouter Koolmees en Johan Remkes gaan formatieonderhandelingen leiden

Nieuws
D66'er Wouter Koolmees zal samen met Johan Remkes proberen de gesprekken tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in goede banen te leiden. De demissionair minister van Sociale Zaken vormt samen met Remkes het nieuwe informateursduo. Dat melden bronnen rond de formatie tegenover de Volkskrant.
Avinash Bhikhie / vk
dinsdag 5 oktober 2021 om 15:20
Wouter Koolmees (D66) staat de pers te woord op het Binnenhof.
Wouter Koolmees (D66) staat de pers te woord op het Binnenhof. beeld anp

Naar verwachting stemt de Tweede Kamer dinsdagmiddag in het formatiedebat in met de voordracht.

Remkes liet vorige week al doorschemeren bereid te zijn die taak op zich te willen nemen. Even werd nog getwijfeld of dat wel door zou gaan: D66-spindoctors beklaagden zich bij diverse media dat Remkes de formatiegesprekken vorige week in beschonken toestand voerde. De hoofdvoorlichter van de partij bood zijn excuses aan, maar duidelijk is dat niet alle democraten tevreden zijn over de informateur.

En ook de ChristenUnie had het nodige aan te merken op Remkes. Zo suggereerde de informateur dat hij met partijleider Gert-Jan Segers gesproken zou hebben over medisch-etische thema's, het bela..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.