Rutte teert deze formatie op zijn politieke ervaring en krijgt zijn zin, maar scepsis blijft

Achtergrond
Demissionair premier Mark Rutte lag maanden onder vuur. Nu krijgt hij mogelijk toch weer de coalitie die hij wil. Dat wil niet zeggen dat de VVD-leider daarmee weer vast op zijn voetstuk staat.
Frank Hendrickx / vk
vrijdag 1 oktober 2021 om 20:29
Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) na afloop van een gesprek in het Logement met informateur Johan Remkes, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Ze praten na overleg met hun fracties verder over het voorstel van Remkes de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voort te zetten.
Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) na afloop van een gesprek in het Logement met informateur Johan Remkes, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Ze praten na overleg met hun fracties verder over het voorstel van Remkes de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voort te zetten. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag 

Na zeven maanden van politieke storm lijkt de lucht eindelijk geklaard voor demissionair premier Mark Rutte. Het uitzicht zal hem bevallen: als de onderhandelingen de komende tijd goed verlopen, komt er een meerderheidskabinet met de vertrouwde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. En blijft hij premier.

Een gedroomde uitkomst, zeker omdat Ruttes dagen na het ‘functie elders’-debacle in april geteld leken. Het liep anders. De VVD schaarde zich achter hem, zijn kiezers bleven hem trouw en zelf gaf hij geen krimp. Nu is Rutte weer op weg om de langstzittende premier aller tijden te worden. Over een dik jaar is het zo ver. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Van der Burg omarmt migratievoorstel ChristenUnie: ‘We moeten de balans nog vinden’

Bij het beperken van de migratie naar Nederland, is het goed om méér te kijken naar arbeidsmigratie. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tegen het Nederlands Dagblad.