Rutte teert deze formatie op zijn politieke ervaring en krijgt zijn zin, maar scepsis blijft

Achtergrond
Demissionair premier Mark Rutte lag maanden onder vuur. Nu krijgt hij mogelijk toch weer de coalitie die hij wil. Dat wil niet zeggen dat de VVD-leider daarmee weer vast op zijn voetstuk staat.
Frank Hendrickx / vk
vrijdag 1 oktober 2021 om 20:29
Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) na afloop van een gesprek in het Logement met informateur Johan Remkes, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Ze praten na overleg met hun fracties verder over het voorstel van Remkes de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voort te zetten.
Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) na afloop van een gesprek in het Logement met informateur Johan Remkes, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Ze praten na overleg met hun fracties verder over het voorstel van Remkes de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voort te zetten. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag 

Na zeven maanden van politieke storm lijkt de lucht eindelijk geklaard voor demissionair premier Mark Rutte. Het uitzicht zal hem bevallen: als de onderhandelingen de komende tijd goed verlopen, komt er een meerderheidskabinet met de vertrouwde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. En blijft hij premier.

Een gedroomde uitkomst, zeker omdat Ruttes dagen na het ‘functie elders’-debacle in april geteld leken. Het liep anders. De VVD schaarde zich achter hem, zijn kiezers bleven hem trouw en zelf gaf hij geen krimp. Nu is Rutte weer op weg om de langstzittende premier aller tijden te worden. Over een dik jaar is het zo ver. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toename aantal gokkende jongeren baart Kamer zorgen, maar verbod op reclame loopt vertraging op

De Tweede Kamer vreest ‘een reclamefeestje’ voor goksites rond het komende WK voetbal. Minister Franc Weerwind belooft een ‘moreel beroep’ te doen op de aanbieders.

Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?