ChristenUnie gaat onderhandelen over een nieuw kabinet: ‘Gevoelige thema’s ook op tafel’

Interview
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gaat onderhandelen over een nieuw kabinet. Zeker bij een dunner regeerakkoord, moeten gevoelige thema’s als migratie en medische ethiek worden besproken, zegt hij.
Gerard Beverdam Eduard Sloot
vrijdag 1 oktober 2021 om 02:10 aangepast 07:03
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: 'Een dun regeerakkoord is kwetsbaar voor ons.'
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: 'Een dun regeerakkoord is kwetsbaar voor ons.' beeld anp / Bart Maat

Den Haag

‘Het klinkt misschien pathetisch’, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ‘Maar we zetten deze stap voor het land en onze naasten.’ Woensdagavond besloot zijn fractie bereid te zijn te onderhandelen over kabinetsdeelname, hoewel Segers naar eigen zeggen ‘veel argumenten kon verzinnen’ waarom zijn partij dat niet moet doen. ‘Wat ons betreft hadden we de beker aan ons voorbij laten gaan. Maar dit is, zoals D66-leider Sigrid Kaag het verwoordde, de laatste mogelijkheid vóór verkiezingen.’

Lang leek het er niet op dat de CU zou gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. In april zei Segers niet meer met Rutte in een kabinet te willen, en D66 wilde niet verder met de CU. Maar nu schuift Segers toch aan.

Volgens informateur Johan Remkes ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Coalitiepartijen zien EU-akkoord als eerste stap op weg naar beperking van asielinstroom

De coalitiepartijen reageren met instemming op het asielakkoord tussen de 27 lidstaten van de Europese Unie. In opvangcentra in Italië, Griekenland en Spanje komen asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning straks in een nieuwe procedure.

Afbeelding

De emotionaliteit die Mirjam Bikker uit premier Rutte peurde, serveert de VVD haar keihard terug

Emotie en empathie, dát wilde de Kamer de Groningers laten zien. Dus Mirjam Bikker trok de premier schaamte en boosheid uit de mond. Die honger naar emoties kan de VVD de ChristenUnie nog weleens betaald zetten.

Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

Hoe 'links' klimaatbeleid weer is omarmd door rechts. 'Maar we gaan onze uitstoot niet exporteren'

Na CDA'er Ruud Lubbers en VVD'er Ed Nijpels roerden jarenlang vooral linkse partijen zich over klimaatverandering. Maar het thema is intussen weer volop door (centrum)rechts omarmd. 'Ik doe dit niet vanuit opportunisme.'

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.