Remkes doet ultieme poging om tot kabinet te komen: noodcoalitie of nieuwe verkiezingen

Nieuws
Informateur Johan Remkes doet woensdag een ultieme poging om tot een kabinet te komen. Vanaf 11.30 uur zet hij negen partijen bij elkaar om te vragen of zij bereid zijn over een noodcoalitie te onderhandelen. Als daar te weinig animo voor is, lijken nieuwe verkiezingen onafwendbaar.
Avinash Bhikhie en Natalie Righton / vk
dinsdag 28 september 2021 om 21:30
Informateur Johan Remkes komt maandag aan bij het Logement waar hij de balans wilde opmaken in de kabinetsformatie.
Informateur Johan Remkes komt maandag aan bij het Logement waar hij de balans wilde opmaken in de kabinetsformatie. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag

In de ogen van PvdA en GroenLinks gaat het om een wanhoopspoging. En ook de andere betrokken partijen zijn weinig enthousiast. Toch wil niemand als eerste de handdoek in de ring gooien door te zeggen dat ze het idee niks vinden. De angst is groot dat afhaken zorgt voor een electorale afstraffing bij onvermijdelijke nieuwe verkiezingen die dan volgen.

Ruim een halfjaar na de stembusgang ziet Remkes zich gedwongen met een ‘creatieve oplossing’ te komen om de impasse in de kabinetsformatie te doorbreken. Eerder concludeerde Mariëtte Hamer dat meerderheidsvarianten door verschillende onderlinge blokkades niet mogelijk zijn. En dat geldt ook voor een minderheidscoalitie, is de overtuiging van Remkes na recente gesprekken met VVD, CDA e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.