Evacuatie Afghanen van vliegveld Kabul dreigt politieke splijtzwam te worden

Achtergrond
Bijna een week na de beëindiging van de evacuaties uit Kabul bestaat nog altijd onduidelijkheid over het aantal achterblijvers, welke namen er op de evacuatielijst staan en wie van hen naar Nederland kunnen komen. De wens van de Tweede Kamer dat al ‘ons’ Afghaanse personeel naar Nederland kan komen, dreigt een politieke splijtzwam te worden.
Arnout Brouwers / vk
donderdag 2 september 2021 om 02:01 aangepast 07:45
Leden van de Taliban staan op wacht bij het Hamid Karzai International Airport in Kabul.
Leden van de Taliban staan op wacht bij het Hamid Karzai International Airport in Kabul. beeld epa / stringer

Den Haag

Net als andere Europese landen zoekt Nederland naar wegen om de gestaakte evacuatie van landgenoten en Afghaans personeel voort te zetten. Terwijl veel onzeker is over de achterblijvers en de evacuatielijst, verwijzen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sinds eind vorige week naar de ‘complexe situatie’ als uitleg voor het uitblijven van nadere informatie.

Wel zegt het kabinet, bij monde van demissionair staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in schriftelijk overleg met de Kamer, dat er ‘circa 13.000 mails’ zijn binnengekomen van mensen die geëvacueerd willen worden, ‘waarvan het overgrote deel, ondanks de grote inspanningen, nog niet is geregistreerd’. Vermoedelijk zitten hier veel dubbelingen in. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.