VVD’er Johan Remkes moet de formatie uit het slop trekken

Achtergrond
Op zoek naar een breekijzer om de kabinetsformatie los te wrikken, is de VVD uitgekomen bij Johan Remkes. Zijn taak: zoeken naar een minderheidscoalitie die niet bij het eerste Kamerdebat wordt weggestuurd.
Aninash Bhikhie;natalie Righton / vk
donderdag 2 september 2021 om 02:01 aangepast 07:41
Johan Remkes (VVD) heeft zich ontwikkeld tot de nationale brandjesblusser, die vooral wordt ingevlogen in tijden van hoge politieke nood.
Johan Remkes (VVD) heeft zich ontwikkeld tot de nationale brandjesblusser, die vooral wordt ingevlogen in tijden van hoge politieke nood. beeld anp / Marcel van Hoorn

Den Haag

Naar alle waarschijnlijkheid kan Remkes (70) volgende week aan de slag als nieuwe informateur. Vandaag biedt Hamer haar eindverslag aan en in de loop van volgende week debatteert de Kamer over de mislukte pogingen om tot een stabiele meerderheidscombinatie te komen. Dan stemt de Kamer over de voordracht van Remkes om de boel uit het slop te trekken.

Remkes’ taak is dan niet eenvoudig. Het wordt al een klus om de kemphanen VVD, CDA en D66 ertoe over te halen samen een minderheidskabinet te vormen met twee of drie partijen. En voor welke minderheid ook wordt gekozen, ze zal steun moeten vergaren bij een chagrijnige, sterk versplinterde oppositie. De onderlinge relaties zijn de afgelopen vijf maanden sterk verzuurd. Ook in het masser..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.