Vraagtekens bij vertrek minister Van Nieuwenhuizen naar energiebranche

Nieuws
De voortijdige overstap van minister Cora van Nieuwenhuizen (58) van Infrastructuur en Waterstaat komt haar in Den Haag op kritiek te staan. Van Nieuwenhuizen is de negende bewindspersoon uit de regering Rutte III die aftreedt voor het einde van de regeertermijn.
Ariejan Korteweg en Joyce Brekelmans / vk
dinsdag 31 augustus 2021 om 20:44
Cora van Nieuwenhuizen vertrekt.
Cora van Nieuwenhuizen vertrekt. beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Van Nieuwenhuizen wordt voorzitter van Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven en een van de organisaties die in Den Haag lobby bedrijft namens de energiesector. Ze begint per 1 oktober in haar nieuwe functie. Barbara Visser, nu nog staatssecretaris van Defensie, volgt haar op. De portefeuille van Visser wordt waargenomen door minister van Defensie Ank Bijleveld.

De felste kritiek op de overstap van Van Nieuwenhuizen kwam van Esther de Lange, europarlementariër voor het CDA. ‘Sorry, ik vind dit dus niet kunnen’, reageerde ze op Twitter. ‘Je neemt je verantwoordelijkheid serieus en maakt je job af.’ De Lange verwees ook naar de afkoelperiode van achttien maanden die in Brussel geldt: gedurende achttien maanden ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.