Omtzigt praat half september al over plannen voor nieuwe fractie

Nieuws
Voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat half september al wat van zich horen. Zijn eerste optreden na maanden ziekteverlof stond eigenlijk pas later gepland, maar op 17 september is het bekende Tweede Kamerlid te gast bij de talkshow Plein Publiek, meldt het debatcentrum De Balie. In het praatprogramma zal hij zijn plannen uit de doeken doen voor zijn nieuwe fractie.
anp
dinsdag 31 augustus 2021 om 17:26
Afbeelding
beeld anp

Omtzigt kondigde eind mei aan voor vier maanden met ziekteverlof te gaan wegens een burn-out. De CDA'er werd het middelpunt van de formatiecrisis toen op een ANP-foto een notitie van de toenmalige verkenners leesbaar was, waarop zijn naam stond met de aantekening "functie elders".

Vervolgens brak ook crisis in het CDA uit, nadat een document was uitgelekt dat Omtzigt had opgesteld over de verkiezingen en de cultuur binnen het CDA. Die notitie was eigenlijk bedoeld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag van de christendemocraten moest analyseren. Omtzigt kondigde begin juni aan uit de partij te stappen. Als hij terugkeert van ziekteverlof, krijgt hij zijn zetel terug. Hij gaat zelf verder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.