Deur zwaait dicht voor PvdA, GroenLinks en CU: formatie stevent af op minderheidskabinet

Nieuws
De leiders van VVD, CDA en D66 hebben dinsdag de deur dichtgegooid naar alle varianten voor een meerderheidskabinet. VVD en CDA willen niet om tafel met de PvdA en GroenLinks, D66-leider Kaag wil definitief niet praten met de ChristenUnie. Alleen een minderheidskabinet is nu nog een optie om snelle nieuwe verkiezingen te voorkomen.
Nathalie Righton • / vk Avinash Bhikhie / vk •
dinsdag 31 augustus 2021 om 13:24 aangepast 19:10
Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Jesse Klaver (GL) en Lilianne Ploumen (PvdA) voorafgaand aan een gesprek bij informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.
Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Jesse Klaver (GL) en Lilianne Ploumen (PvdA) voorafgaand aan een gesprek bij informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. beeld anp / Lex van Lieshout

Na gesprekken met informateur Mariëtte Hamer spraken VVD-leider Mark Rutte, CDA-leider Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag dinsdag hun afkeer van elkaars favoriete coalitiepartners openlijk uit. Daarmee viel de deur in het slot voor de kabinetsdeelname van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Informateur Hamer moet zich beraden op de volgende stap in de formatie.

Het ligt voor de hand dat VVD en D66 het initiatief nemen om een regeerakkoord te schrijven voor een minderheidskabinet, dat dan voor elk wetsvoorstel op zoek moet naar wisselende meerderheden in de Tweede en de Eerste Kamer. De twee partijen hebben in de zomer al een conceptakkoord geschreven dat moest dienen als basis voor onderhandelingen met andere partijen.

De vraag is of het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.