Kabinet trekt steunmaatregelen in, op naar volgende hoofdstuk: de eindafrekening

Nieuws
Na bijna anderhalf jaar coronasteun draait het demissionaire kabinet de geldkraan dicht, zo maakte het maandag bekend. Vanaf dit najaar moeten ondernemers zichzelf weer bedruipen.
Marieke de Ruiter / vk
dinsdag 31 augustus 2021 om 02:00
Demissionair Minister Stef Blok van Economische Zaken (VVD), demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) en demissionair Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het economisch steunpakket.
Demissionair Minister Stef Blok van Economische Zaken (VVD), demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) en demissionair Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het economisch steunpakket. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Alle generieke steunmaatregelen, waaronder de loonsubsidie (NOW), de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) en zelfstandigenregeling (Tozo), komen per oktober te vervallen. Ondernemers in de evenementensector kunnen wel een beroep blijven doen op het garantiefonds van de overheid. Daarnaast komt er nog een compensatieregeling voor de nachthoreca, omdat die naar verwachting ook na 1 oktober dicht moet blijven.

Volgens het demissionaire kabinet is het verantwoord en zelfs noodzakelijk om de steun te stoppen nu de beperkende coronamaatregelen goeddeels zijn opgeheven. Doorgaan zou het economisch herstel in de weg zitten. De afbouw van de miljardensteun wordt sinds vorige zomer gepredikt, maar in plaats daarvan werd het pakket de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland gaat weer open. Kwetsbaren moeten juist ‘extra voorzichtig’ zijn

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht: eind februari gaat Nederland eindelijk van slot. Althans, voorlopig. Maar bij kwetsbare mensen gaat de vlag niet uit.

Afbeelding

OMT steunt versoepelingen en kortere isolatie na besmetting

Nederland gaat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team, zo meldt het OMT.

Afbeelding

Massale steun voor petitie tegen coronapas zet CU en CDA voor het blok. ‘Genoeg is genoeg’

Een massaal ondertekende petitie van voormalig staatssecretaris Mona Keijzer, om de coronapas volledig af te schaffen, zet flink druk op coalitiepartijen. Met name uit de achterbannen van CU en CDA klinkt kritiek.

Afbeelding

Voortgezet- en basisonderwijs gaan weer open ‘om kinderen niet te remmen in hun ontwikkeling’

De basis- en middelbare scholen gaan volgende week weer fysiek van start. Studenten aan het hoger onderwijs en het mbo moeten hun lessen wel digitaal volgen. ‘Om moedeloos van te worden.’

Afbeelding

Rutte: ‘Omikron hadden we ook met een langetermijnstrategie gewoon gekregen’

De Tweede Kamer meent dat het demissionaire kabinet de derde lockdown grotendeels aan zichzelf te danken heeft, maar demissionair premier Rutte wijst vooral de omikronvariant als schuldige aan.

Afbeelding

Uit angst voor omikron doet kabinet alsnog wat het juist wilde voorkomen: scholen sluiten

Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen gaan vanaf maandag alle basisscholen dicht. Daarmee neemt het kabinet alsnog de maatregel die het juist koste wat kost wilde voorkomen.