Conflict tussen Gario en de partijtop van Bij1 raakt de wortels van de partij

Achtergrond
Het conflict in Bij1 over het royement van nummer twee Quinsy Gario is nog niet afgelopen. Zaterdag haalden de partijtop en partijleider Sylvana Simons snoeihard naar hem uit. Gario legt zich hier niet bij neer en vecht terug. Aan Simons de taak om de jonge partij te behoeden voor een implosie.
Natalie Righton / vk
dinsdag 27 juli 2021 om 02:00 aangepast 10:09
Sylvana Simons: 'Binnen vijf dagen is alles uit de kast getrokken om af te breken waaraan we vijf jaar hebben gebouwd.'
Sylvana Simons: 'Binnen vijf dagen is alles uit de kast getrokken om af te breken waaraan we vijf jaar hebben gebouwd.' beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Den Haag

De signalen over het ‘toxische gedrag’ van Gario kwamen volgens de partijtop al binnen vanaf het moment dat hij actief werd voor Bij1, in de zomer van 2020. ‘Sommigen noemden hem toen al Het Paard van Troje’, zei partijleider Sylvana Simons zaterdag in haar toespraak voor de digitale ledenvergadering. Maar Bij1 oordeelt volgens haar niet zomaar op basis van ‘gefluister’. Achteraf stelt Simons vast dat de kritische stemmen destijds ten onrechte ‘niet serieus genoeg genomen’ zijn. ‘En dat spijt mij.’

Diverse Bij1’ers zouden zich ‘onveilig’ hebben gevoeld in aanwezigheid van Gario, vertelde partijvoorzitter Jursica Mills zaterdag op basis van een onderzoeksrapport dat zij op 1 juli onder ogen kreeg. Gario wordt daarin onder meer besc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Volt wil verbod op dubbele politieke pet. 'Je kunt niet fulltime en parttime hetzelfde werk doen'

Kun je én Kamerlid én lid zijn van Provinciale Staten? Nee, zegt partij Volt, die pleit voor een wettelijk verbod op het stapelen van politieke functies. Dat zei Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek op Radio 1.

Afbeelding

Minister Carola Schouten prijst de armoedebestrijding door kerken: 'Ze doen wat de overheid moeilijk kan'

Het werk dat kerken doen voor armoedebestrijding moet erkend en gewaardeerd worden, zegt minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Zelf gaat ze vanaf nu met kerken om tafel om te leren van hun ervaringen.

Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.