Hugo de Jonge ziet het coronavaccin als een gave uit Gods hand. ‘Het is ziek worden of vaccineren’

Interview
Wie zich niet laat vaccineren, wordt vroeg of laat ziek door het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij roept mensen met gewetensbezwaren op die nógmaals te wegen, en hun bezwaren niet te vermengen met ‘wazige antivaxverhalen’.
Gerard Beverdam en Eduard Sloot
zaterdag 10 juli 2021 om 01:01 aangepast 09:07
Demissionair Minister Hugo de Jonge: 'Los van mijn ministerschap, ben ik ook gewoon inwoner van Rotterdam-Zuid en vader van twee kinderen. Ik zie welke gigantische schade dat nare virus in anderhalf jaar heeft aangericht. Er is één manier om dit virus de pas af te snijden, en dat is vaccinatie.'
Demissionair Minister Hugo de Jonge: 'Los van mijn ministerschap, ben ik ook gewoon inwoner van Rotterdam-Zuid en vader van twee kinderen. Ik zie welke gigantische schade dat nare virus in anderhalf jaar heeft aangericht. Er is één manier om dit virus de pas af te snijden, en dat is vaccinatie.' beeld anp / Bart Maat
Coronavirus

De besmettingscijfers exploderen opnieuw; toch heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vertrouwen dat de opleving van het coronavirus deze keer niet leidt tot een hausse aan ziekenhuisopnames. De reden: het vaccinatieprogramma waardoor zo’n 75 procent van de volwassen bevolking ten minste eenmaal is geprikt, en bijna de helft al volledig is gevaccineerd. Maar dat ook niet-gevaccineerden straks beschermd zullen zijn vanwege de hoge vaccinatiegraad, daar durft De Jonge niet op te vertrouwen. Sterker, hij stelt ronduit dat mensen die nog geen prik hebben gehaald voor de keus staan van óf vaccineren, óf ziek worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland gaat weer open. Kwetsbaren moeten juist ‘extra voorzichtig’ zijn

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht: eind februari gaat Nederland eindelijk van slot. Althans, voorlopig. Maar bij kwetsbare mensen gaat de vlag niet uit.

Afbeelding

OMT steunt versoepelingen en kortere isolatie na besmetting

Nederland gaat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team, zo meldt het OMT.

Afbeelding

Massale steun voor petitie tegen coronapas zet CU en CDA voor het blok. ‘Genoeg is genoeg’

Een massaal ondertekende petitie van voormalig staatssecretaris Mona Keijzer, om de coronapas volledig af te schaffen, zet flink druk op coalitiepartijen. Met name uit de achterbannen van CU en CDA klinkt kritiek.

Afbeelding

Voortgezet- en basisonderwijs gaan weer open ‘om kinderen niet te remmen in hun ontwikkeling’

De basis- en middelbare scholen gaan volgende week weer fysiek van start. Studenten aan het hoger onderwijs en het mbo moeten hun lessen wel digitaal volgen. ‘Om moedeloos van te worden.’

Afbeelding

Rutte: ‘Omikron hadden we ook met een langetermijnstrategie gewoon gekregen’

De Tweede Kamer meent dat het demissionaire kabinet de derde lockdown grotendeels aan zichzelf te danken heeft, maar demissionair premier Rutte wijst vooral de omikronvariant als schuldige aan.

Afbeelding

Uit angst voor omikron doet kabinet alsnog wat het juist wilde voorkomen: scholen sluiten

Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen gaan vanaf maandag alle basisscholen dicht. Daarmee neemt het kabinet alsnog de maatregel die het juist koste wat kost wilde voorkomen.