Maak van voltooid leven geen breekpunt in de kabinetsformatie, zegt ethicus Theo Boer

Nieuws
Christelijke partijen moeten van ‘voltooid leven’ geen breekpunt maken in de kabinetsformatie. Met zo’n breekpunt blijft volgens ethicus Theo Boer ‘het riedeltje’ bestaan dat christelijke partijen zo’n stervensregeling aan anderen ontzeggen. Dat belemmert de kritiek uit liberale hoek op het omstreden D66-voorstel, zegt hij.
Gerard Beverdam
zaterdag 5 juni 2021 om 02:01 aangepast 06:56
Theo Boer
Theo Boer beeld Taboer / wikipedia

Den Haag

Boer, hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit, doet zijn uitspraken vandaag in het Nederlands Dagblad. Zijn pleidooi is belangrijk nu zijn partij, het CDA, in beeld is voor de kabinetsonderhandelingen. De vorige keer ging het bij de formatie vooral om de verschillen tussen D66 en ChristenUnie, en hoefde het CDA zich niet zo nadrukkelijk uit te spreken over medische ethiek. Maar nu de ChristenUnie deelname aan een nieuw kabinet afhoudt, is het van belang welke opstelling het CDA kiest rond medisch-ethische kwesties.

Volgens Boer moeten de christendemocraten vooral op de rem gaan staan bij vraagstukken rond het ongeboren leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om het mogelijk toestaan van embryokweek, en het schrappen van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.