Tjeenk Willink kiest een ongebruikelijke route: eerst de inhoud. Politici moeten nog even geduld hebben

Achtergrond
De vorming van een nieuw kabinet verloopt doorgaans volgens een vast stramien. Na de verkiezingen onderzoekt een verkenner wie er met wie wil regeren. Daarna onderhandelen de potentiële regeringspartners onder leiding van een informateur vele weken lang binnenskamers over een regeerakkoord. Een paar maanden later treedt een nieuw kabinet aan.
Natalie Righton / vk
woensdag 14 april 2021 om 20:53
Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Maar dit jaar is alles anders. Na een eerste kennismakingsrondje met alle partijleiders vorige week, worden de onderhandelaars deze week even overgeslagen. Dat heeft alles te maken met het grote wantrouwen dat eind maart tegen demissionair premier Mark Rutte is ontstaan nadat de notities over de verkenningsfase waren uitgelekt. Voor Rutte is geen enkele meerderheidscoalitie meer mogelijk zonder partijen die eigenlijk het vertrouwen in zijn leiderschap hebben verloren. Door die andere partijen is dan weer nauwelijks een werkbare coalitie te vormen zonder de VVD. En aangezien de VVD nog geen seconde aan een leiderschapswissel heeft gedacht, staat Tjeenk Willink voor de vraag of er eigenlijk wel genoeg kandidaten zijn om een coaliti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’