Tjeenk Willink kiest een ongebruikelijke route: eerst de inhoud. Politici moeten nog even geduld hebben

Achtergrond
De vorming van een nieuw kabinet verloopt doorgaans volgens een vast stramien. Na de verkiezingen onderzoekt een verkenner wie er met wie wil regeren. Daarna onderhandelen de potentiële regeringspartners onder leiding van een informateur vele weken lang binnenskamers over een regeerakkoord. Een paar maanden later treedt een nieuw kabinet aan.
Natalie Righton / vk
woensdag 14 april 2021 om 20:53
Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Maar dit jaar is alles anders. Na een eerste kennismakingsrondje met alle partijleiders vorige week, worden de onderhandelaars deze week even overgeslagen. Dat heeft alles te maken met het grote wantrouwen dat eind maart tegen demissionair premier Mark Rutte is ontstaan nadat de notities over de verkenningsfase waren uitgelekt. Voor Rutte is geen enkele meerderheidscoalitie meer mogelijk zonder partijen die eigenlijk het vertrouwen in zijn leiderschap hebben verloren. Door die andere partijen is dan weer nauwelijks een werkbare coalitie te vormen zonder de VVD. En aangezien de VVD nog geen seconde aan een leiderschapswissel heeft gedacht, staat Tjeenk Willink voor de vraag of er eigenlijk wel genoeg kandidaten zijn om een coaliti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Van der Burg omarmt migratievoorstel ChristenUnie: ‘We moeten de balans nog vinden’

Bij het beperken van de migratie naar Nederland, is het goed om méér te kijken naar arbeidsmigratie. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tegen het Nederlands Dagblad.