Bouchallikht en Westerveld waarschijnlijk toch in de Kamer voor GroenLinks

Nieuws
Voorkeurstemmen zorgen bij GroenLinks voor flinke veranderingen in de nieuwe Kamerfractie. De partij haalde acht zetels. Lisa Westerveld (nummer 10 op de lijst) krijgt volgens Trouw echter genoeg voorkeurstemmen voor een zetel.
Remco van Mulligen
zaterdag 20 maart 2021 om 23:02 aangepast 19:37
Kauthar Bouchallikht
Kauthar Bouchallikht beeld anp / Evert Elzinga
Kamerverkiezingen 2021

Den Haag

En ook Kauthar Bouchallikht (nummer 9) lijkt het te gaan redden. Zaterdagavond had Sybren Kooistra, oud-campagneleider van GroenLinks, driekwart van de stemmen op die partij geanalyseerd en kwam op ruim 19.000 stemmen voor Bouchallikht. Dat ligt al ruim boven de drempel voor een voorkeurszetel.

Klopt deze telling, dan gaat dit ten koste van Suzanne Kröger en Paul Smeulders, nummers 7 en 8 op de kandidatenlijst van GroenLinks.

Het lijkt er bovendien op dat Wybren van Haga, de nummer twee van Forum voor Democratie, evenveel of zelfs meer stemmen heeft gehaald dan Thierry Baudet. Van Haga is in de coronacrisis boegbeeld van virusontkenners. Hij is fel tegen de maatregelen van het kabinet. Dit maakt hem populair.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Links en rechts wordt nog wat gemord, maar de verdeling van de 150 Kamerzetels is praktisch rond

Met zeventien fracties was het nog meer puzzelen dan normaal. Maar het is toch weer gelukt om voor alle 150 Tweede Kamerleden een plek te vinden. Al is niet iedereen blij. Zo zit Volt zit te links naar eigen smaak.

Afbeelding

Kaag staat in de formatie nogal alleen met de progressieve stem

D66 wil graag een zo progressief mogelijk kabinet, maar de ruimte is klein. Sigrid Kaag lijkt degene die bij deze formatie het meest te verliezen heeft. Was het nou zo slim om een 'eigen' verkenner aan te wijzen?

Afbeelding

Bouchallikht en Westerveld waarschijnlijk toch in de Kamer voor GroenLinks

Voorkeurstemmen zorgen bij GroenLinks voor flinke veranderingen in de nieuwe Kamerfractie. De partij haalde acht zetels. Kauthar Bouchallikht (9) en Lisa Westerveld (10) lijken echter toch een zetel te krijgen.

Afbeelding

Dit zijn de acht markante nieuwkomers in de Tweede Kamer

De nieuwe Tweede Kamer bestaat uit zeventien partijen, waarvan maar liefst vier nieuwkomers. Van de 150 Kamerleden zijn er zeker 65 nieuw. Dit zijn acht opvallende nieuwe leden van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Verkiezingswinst rechts stemt moslims somber. ‘PVV wil onze mindset veranderen’

De groei van het rechtse blok van PVV, FVD en JA21 bij de verkiezingen baart moslims zorgen. 'Wilders heeft letterlijk in zijn programma staan dat hij ons wil deporteren.'

Afbeelding

Waarom D66 en de ChristenUnie elkaar weer kunnen vinden

Bij de ChristenUnie wachten ze rustig af, bij het CDA ook. Maar doorgaan met de huidige coalitie is de meest kansrijke optie. De afgelopen jaren trokken D66 en ChristenUnie binnen de coalitie geregeld aan dezelfde kant van het touw.