Verkiezingswinst rechts stemt moslims somber. ‘PVV wil onze mindset veranderen’

Achtergrond
De groei van het rechtse blok van PVV, FVD en JA21 bij de verkiezingen baart moslims zorgen. ‘Wilders heeft letterlijk in zijn programma staan dat hij ons wil deporteren.’
Remco van Mulligen
zaterdag 20 maart 2021 om 20:03 aangepast 17:12
Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) staan de pers te woord op de eerste dag van de kabinetsformatie.
Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) staan de pers te woord op de eerste dag van de kabinetsformatie. beeld anp / Sem van der Wal
Kamerverkiezingen 2021

Nijmegen

‘Wij zullen bondgenoten moeten creëren in de Tweede Kamer en daarbuiten om onszelf te beschermen’, vatte Saida Derrazi samen. Ze is projectcoördinator bij S.P.E.A.K., een collectief van moslimvrouwen. Zaterdag evalueerde ze op een bijeenkomst over de verkiezingen met drie anderen uit het maatschappelijke veld de betekenis van de uitslag voor moslims.

Het is alarmfase één, zo is Derrazi’s analyse samen te vatten. ‘Met een programma waarin staat dat hij moslims wil deporteren haalde de PVV 17 zetels. Hij zal daarin steun krijgen van FVD en JA21. Ook al zal het nog wel even duren voor ze ons werkelijk kunnen deporteren: we moeten strijden om te voorkomen dat dit realiteit wordt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Links en rechts wordt nog wat gemord, maar de verdeling van de 150 Kamerzetels is praktisch rond

Met zeventien fracties was het nog meer puzzelen dan normaal. Maar het is toch weer gelukt om voor alle 150 Tweede Kamerleden een plek te vinden. Al is niet iedereen blij. Zo zit Volt zit te links naar eigen smaak.

Afbeelding

Kaag staat in de formatie nogal alleen met de progressieve stem

D66 wil graag een zo progressief mogelijk kabinet, maar de ruimte is klein. Sigrid Kaag lijkt degene die bij deze formatie het meest te verliezen heeft. Was het nou zo slim om een 'eigen' verkenner aan te wijzen?

Afbeelding

Bouchallikht en Westerveld waarschijnlijk toch in de Kamer voor GroenLinks

Voorkeurstemmen zorgen bij GroenLinks voor flinke veranderingen in de nieuwe Kamerfractie. De partij haalde acht zetels. Kauthar Bouchallikht (9) en Lisa Westerveld (10) lijken echter toch een zetel te krijgen.

Afbeelding

Dit zijn de acht markante nieuwkomers in de Tweede Kamer

De nieuwe Tweede Kamer bestaat uit zeventien partijen, waarvan maar liefst vier nieuwkomers. Van de 150 Kamerleden zijn er zeker 65 nieuw. Dit zijn acht opvallende nieuwe leden van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Verkiezingswinst rechts stemt moslims somber. ‘PVV wil onze mindset veranderen’

De groei van het rechtse blok van PVV, FVD en JA21 bij de verkiezingen baart moslims zorgen. 'Wilders heeft letterlijk in zijn programma staan dat hij ons wil deporteren.'

Afbeelding

Waarom D66 en de ChristenUnie elkaar weer kunnen vinden

Bij de ChristenUnie wachten ze rustig af, bij het CDA ook. Maar doorgaan met de huidige coalitie is de meest kansrijke optie. De afgelopen jaren trokken D66 en ChristenUnie binnen de coalitie geregeld aan dezelfde kant van het touw.