‘De macht is geen moment serieus uitgedaagd, echte gamechanger bleef uit’

Achtergrond
In heel Nederland gaan vandaag stemlokalen open voor de driedaagse Kamerverkiezingen. Maar welke partij de meeste zetels haalt, lijkt al bijna een jaar vast te staan. ‘Zelfs als nu nog iets groots gebeurt, zal dat premier Rutte eerder méér zetels opleveren, dan minder.’
Auke van Eijsden
maandag 15 maart 2021 om 02:00 aangepast 09:44
Afbeelding
beeld anp / sem van der wal
Kamerverkiezingen 2021

Den Haag

Was de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen zo saai en rustig als die soms leek? Wel wat betreft de strijd om het Torentje, zegt politicoloog Simon Otjes van de Universiteit Leiden. ‘Er was geen serieus alternatief voor premier Mark Rutte. Traditioneel speelt de machtsvraag een belangrijke rol – kijk naar de tweestrijd die negen jaar geleden ontstond tussen Rutte en (PvdA-leider) Diederik Samsom. Zoiets was dit jaar niet aanwezig. In die zin was het een saaie campagne.’

De top van het politieke landschap lijkt de afgelopen maanden inderdaad nauwelijks veranderd. Het gewogen gemiddelde van opiniepeilingen liet ok..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Links en rechts wordt nog wat gemord, maar de verdeling van de 150 Kamerzetels is praktisch rond

Met zeventien fracties was het nog meer puzzelen dan normaal. Maar het is toch weer gelukt om voor alle 150 Tweede Kamerleden een plek te vinden. Al is niet iedereen blij. Zo zit Volt zit te links naar eigen smaak.

Afbeelding

Kaag staat in de formatie nogal alleen met de progressieve stem

D66 wil graag een zo progressief mogelijk kabinet, maar de ruimte is klein. Sigrid Kaag lijkt degene die bij deze formatie het meest te verliezen heeft. Was het nou zo slim om een 'eigen' verkenner aan te wijzen?

Afbeelding

Bouchallikht en Westerveld waarschijnlijk toch in de Kamer voor GroenLinks

Voorkeurstemmen zorgen bij GroenLinks voor flinke veranderingen in de nieuwe Kamerfractie. De partij haalde acht zetels. Kauthar Bouchallikht (9) en Lisa Westerveld (10) lijken echter toch een zetel te krijgen.

Afbeelding

Dit zijn de acht markante nieuwkomers in de Tweede Kamer

De nieuwe Tweede Kamer bestaat uit zeventien partijen, waarvan maar liefst vier nieuwkomers. Van de 150 Kamerleden zijn er zeker 65 nieuw. Dit zijn acht opvallende nieuwe leden van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Verkiezingswinst rechts stemt moslims somber. ‘PVV wil onze mindset veranderen’

De groei van het rechtse blok van PVV, FVD en JA21 bij de verkiezingen baart moslims zorgen. 'Wilders heeft letterlijk in zijn programma staan dat hij ons wil deporteren.'

Afbeelding

Waarom D66 en de ChristenUnie elkaar weer kunnen vinden

Bij de ChristenUnie wachten ze rustig af, bij het CDA ook. Maar doorgaan met de huidige coalitie is de meest kansrijke optie. De afgelopen jaren trokken D66 en ChristenUnie binnen de coalitie geregeld aan dezelfde kant van het touw.