Muziek in kaart gebracht. Hoe muziek een politieke campagne kan kleuren

Achtergrond
Communicatiewetenschapper Rens Dietz bracht in kaart hoe politieke partijen muziek gebruiken om hun boodschap te versterken. Bij de VVD luisterden ze blijkbaar niet zo goed naar de tekst van Coldplay: ‘Er klonk nooit een eerlijk woord terwijl ik de baas was’.
Rimme Mastebroek
vrijdag 12 maart 2021 om 16:11 aangepast 20:31
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek.
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek. beeld anp / Evert-Jan Daniels

Den Haag

Communicatiewetenschapper Rens Dietz verdient zijn boterham met het verzinnen van reclamecampagnes. Vanuit zijn vak weet hij hoe muziek de boodschap van een ‘merk’, dus ook een politieke partij, kan beïnvloeden. ‘Onderzoek toont aan dat een goed gekozen nummer mensen positiever naar jouw merk doet kijken. Muziek kan jouw partij kleur geven. Partijen zijn continu bezig met zichzelf positioneren, door bijvoorbeeld na te denken over hoe ze taal inzetten en welke kleding een lijsttrekker draagt. Ook muziek draagt bij aan die positionering.’

‘Politieke’ muziek komt op drie plekken terug: in campagnefilmpjes, tijdens de opkomst van lijsttrekkers bij een debat op televisie en in ‘de zaaltjes’, tijdens campagne- en verkiezingsav..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.