Muziek in kaart gebracht. Hoe muziek een politieke campagne kan kleuren

Achtergrond
Communicatiewetenschapper Rens Dietz bracht in kaart hoe politieke partijen muziek gebruiken om hun boodschap te versterken. Bij de VVD luisterden ze blijkbaar niet zo goed naar de tekst van Coldplay: ‘Er klonk nooit een eerlijk woord terwijl ik de baas was’.
Rimme Mastebroek
vrijdag 12 maart 2021 om 16:11 aangepast 20:31
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek.
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek. beeld anp / Evert-Jan Daniels

Den Haag

Communicatiewetenschapper Rens Dietz verdient zijn boterham met het verzinnen van reclamecampagnes. Vanuit zijn vak weet hij hoe muziek de boodschap van een ‘merk’, dus ook een politieke partij, kan beïnvloeden. ‘Onderzoek toont aan dat een goed gekozen nummer mensen positiever naar jouw merk doet kijken. Muziek kan jouw partij kleur geven. Partijen zijn continu bezig met zichzelf positioneren, door bijvoorbeeld na te denken over hoe ze taal inzetten en welke kleding een lijsttrekker draagt. Ook muziek draagt bij aan die positionering.’

‘Politieke’ muziek komt op drie plekken terug: in campagnefilmpjes, tijdens de opkomst van lijsttrekkers bij een debat op televisie en in ‘de zaaltjes’, tijdens campagne- en verkiezingsav..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Coalitiepartijen zien EU-akkoord als eerste stap op weg naar beperking van asielinstroom

De coalitiepartijen reageren met instemming op het asielakkoord tussen de 27 lidstaten van de Europese Unie. In opvangcentra in Italië, Griekenland en Spanje komen asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning straks in een nieuwe procedure.

Afbeelding

De emotionaliteit die Mirjam Bikker uit premier Rutte peurde, serveert de VVD haar keihard terug

Emotie en empathie, dát wilde de Kamer de Groningers laten zien. Dus Mirjam Bikker trok de premier schaamte en boosheid uit de mond. Die honger naar emoties kan de VVD de ChristenUnie nog weleens betaald zetten.

Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

Hoe 'links' klimaatbeleid weer is omarmd door rechts. 'Maar we gaan onze uitstoot niet exporteren'

Na CDA'er Ruud Lubbers en VVD'er Ed Nijpels roerden jarenlang vooral linkse partijen zich over klimaatverandering. Maar het thema is intussen weer volop door (centrum)rechts omarmd. 'Ik doe dit niet vanuit opportunisme.'

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.