Muziek in kaart gebracht. Hoe muziek een politieke campagne kan kleuren

Achtergrond
Communicatiewetenschapper Rens Dietz bracht in kaart hoe politieke partijen muziek gebruiken om hun boodschap te versterken. Bij de VVD luisterden ze blijkbaar niet zo goed naar de tekst van Coldplay: ‘Er klonk nooit een eerlijk woord terwijl ik de baas was’.
Rimme Mastebroek
vrijdag 12 maart 2021 om 16:11
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek.
In 2017 vierde D66, met toen nog Alexander Pechtold, de verkiezingswinst met 'wanstaltige, zwaar seksistische' muziek. beeld anp / Evert-Jan Daniels

Den Haag

Communicatiewetenschapper Rens Dietz verdient zijn boterham met het verzinnen van reclamecampagnes. Vanuit zijn vak weet hij hoe muziek de boodschap van een ‘merk’, dus ook een politieke partij, kan beïnvloeden. ‘Onderzoek toont aan dat een goed gekozen nummer mensen positiever naar jouw merk doet kijken. Muziek kan jouw partij kleur geven. Partijen zijn continu bezig met zichzelf positioneren, door bijvoorbeeld na te denken over hoe ze taal inzetten en welke kleding een lijsttrekker draagt. Ook muziek draagt bij aan die positionering.’

‘Politieke’ muziek komt op drie plekken terug: in campagnefilmpjes, tijdens de opkomst van lijsttrekkers bij een debat op televisie en in ‘de zaaltjes’, tijdens campagne- en verkiezingsav..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’