Het dossier medische ethiek: een omstreden ‘vrije kwestie’ in de verkiezingsprogramma’s
Wie in het stemhokje wil weten wat de impact van zijn keuze is, kijkt verder dan het politieke spel. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen belicht het Nederlands Dagblad inhoudelijke thema’s. Vandaag: medische ethiek.
-
- Gerard Beverdam aangepast 09:32

Pia Dijkstra (D66) bij de presentatie van het onderzoeksrapport Voltooid leven in januari van 2020. Het rapport van de commissie-Van Wijngaarden kwam er op verzoek van de coalitie.
(beeld anp / Bart Maat)Waarom is dit thema relevant?
Omdat er fundamenteel verschillend over wordt gedacht. Bijvoorbeeld over de vraag: hoe kijk je naar het begin van het menselijk leven? Bestaat dat na de bevruchting slechts uit een paar cellen, of is er sprake van een piepklein mensje dat beschermd moet worden? Hier verandert het denken. In 2017 spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord af dat de mogelijkheden voor de kweek van embryo’s niet zouden worden verruimd. Dat betekent dat er in Nederland tot nu toe alleen onderzoek kan worden gedaan met embryo’s die ‘overblijven’ na een ivf-behandeling. Embryo’s die worden gebruikt voor onderzoek mogen niet ouder zijn dan veertien dagen; D66 wil deze grens ve..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .