CPB: verhoging van de koopkracht komt op het bordje van de volgende generaties
De verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen verhogen de koopkracht voor bijna iedereen in de komende kabinetsperiode, maar dit gaat ten koste van toekomstige generaties. Door structurele begrotingstekorten zal de staatsschuld door het voorgestelde beleid van alle partijen, met uitzondering van de SGP, na 2025 fors hoger liggen dan bij ongewijzigd beleid.
- Yvonne Hofs / vk aangepast 08:10
Den Haag
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in Keuzes in Kaart, een vierjaarlijkse berekening van de economische effecten van de verkiezingsprogramma’s. Bij ongewijzigd beleid zou de staatsschuld in 2060 uitkomen op 47,4 procent van het bbp, becijfert het CPB. Als de politieke partijen hun zin krijgen zal dat over veertig jaar tussen de 49,5 (ChristenUnie) en 119 procent (SP) liggen.
Alleen de altijd zuinige SGP weet het zogenoemde ‘basispad’ te verslaan met een geprojecteerd schuldniveau van circa 43 procent. Vrijwel alle partijen, DENK en de SGP uitgezonderd, realiseren de komende kabinetsperiode dan ook hogere begrotingstekorten dan als het huidige regeringsbeleid zou worden voortgezet.
Nederlanders die nu jong zijn krijgen hi..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .