Van onderwijsvrijheid tot het woningtekort: de inhoudelijke thema’s van de komende verkiezingen
Wie in het stemhokje wil weten wat de impact van zijn keuze is, kijkt verder dan het politieke spel. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen belicht het Nederlands Dagblad inhoudelijke thema’s. Van onderwijsvrijheid tot het woningtekort.
- redactie nd aangepast 4 maart 2021 09:37

De kans is groot dat er na de verkiezingen een minister van Wonen of Volkshuisvesting komt. Veel partijen pleiten daarvoor in hun verkiezingsprogramma.
(beeld anp / Sem van der Wal)Onderstaand overzicht wordt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart steeds verder aangevuld.
5. Medische ethiek
Over medische ethiek wordt verschillend gedacht. Bijvoorbeeld over de vraag: hoe kijk je naar het begin van het menselijk leven? Bestaat dat na de bevruchting slechts uit een paar cellen, of is er sprake van een piepklein mensje dat beschermd moet worden? Hier verandert het denken.
4. Migratie
Mogelijk zorgt de coronacrisis komende jaren voor nieuwe migratiestromen, waardoor Europese buitengrenzen wederom onder druk komen te staan. Schaart het kabinet zich dan achter het voorstel van de Europese Commissie voor een Europees asielbeleid of blijft het terughoudendheid betrachten? Nederland moet in ieder geval kleur bekennen.
3. Het woningtekort
De kans is groot dat er na de verkiezingen een minister van Wonen of Volkshuisvesting komt. Veel partijen pleiten daarvoor in hun verkiezingsprogramma. De vrije markt heeft niet gezorgd voor genoeg woningen, stelt bijvoorbeeld het CDA, en dus moet de minister voor Volkshuisvesting terugkomen, om te zorgen dat er snel meer huizen bij komen.
2. Armoede in Nederland
Hoe een nieuwe regeringscoalitie er ook uit komt te zien, de kans is groot dat een nieuw kabinet het minimumloon verhoogt. Ook de VVD is daar voorstander van. Zo’n verhoging kan de armoede onder de laagste inkomens helpen verminderen.
1. Onderwijsvrijheid
Volgens partijen als VVD, D66, PvdA en GroenLinks moet iedereen op elke school welkom zijn én zich dat ook voelen. Dat is momenteel op veel scholen nog niet het geval, constateren deze critici.