De avondklok is nog niet van tafel, kabinet spreekt nu ook van ‘enorme sociale crisis’
Het Outbreak Management Team (OMT) moet deze week opnieuw advies uitbrengen over alle coronamaatregelen, inclusief de avondklok. Pas daarna beslist het kabinet of de avondklok volgende week woensdag stopt of wordt verlengd.
-
- Gerard Beverdam aangepast 06:39
Den Haag
Premier Mark Rutte erkent dat het OMT in het advies over de heropening van de scholen, ervan uitging dat alle andere maatregelen blijven gelden. ‘Dat advies was heel helder’, zei Rutte dinsdagavond. Toch wil het kabinet dat het OMT nu nogmaals advies uitbrengt, en daarin de nieuwste inzichten uit binnen- en buitenland meeneemt. Volgens Rutte waren de effecten van de avondklok tot nu toe nauwelijks meetbaar, simpelweg omdat deze pas anderhalve week geleden is ingevoerd. Hij wees erop dat de maatregel in principe voor twee weken is bedoeld, en verlenging aan de Kamer moet worden voorgelegd.
afhaalpunten
Behalve de zondag al aangekondigde heropening van basisscholen en kinderopvang, is een afhaalmogelijkheid bij winkels de enige versoepeling die is bekendgemaakt. Winkels mogen buiten afhaalpunten openen, waar klanten op een afgesproken tijdstip hun bestelling kunnen afhalen. Tussen bestellen en afhalen moet vier uur zitten om ‘funshoppen’ te voorkomen. Winkels die zich niet aan de regels houden, worden gesloten, dreigde Rutte. Het kabinet had zich voorgenomen om dinsdagavond een perspectief úit de coronacrisis te schetsen, maar daar kwam vrij weinig van terecht. Er is een nieuwe ‘routekaart’ opgesteld waarlangs de maatregelen worden afgeschaald, maar dat zal in kleine stappen gaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat voorlopig nog stevige maatregelen zullen gelden. De heropening van basisscholen moet door ouders niet worden gezien als signaal dat buitenshuis werken weer kan, waarschuwde hij.
Voorlopig zit Nederland in de strengste fase van de routekaart, plús een aantal extra maatregelen zoals nu de avondklok. Middelbare scholen gaan in elk geval niet open vóór 1 maart. Vanwege de Britse coronavariant lijkt volgens Rutte ‘een derde golf onvermijdelijk op ons af te komen’. Het ‘Britse’ virus is volgens de laatste inzichten anderhalf keer besmettelijker dan de ‘klassieke’ variant, en daarmee dreigt het scenario dat de besmettingen wekelijks verdubbelen.
kwetsbare groepen
Gelet op die situatie is het volgens het kabinet ‘onvermijdelijk’ de huidige lockdown bijna in z’n geheel te verlengen tot 2 maart. Maar ook daarna liggen strenge maatregelen voor de hand. Minister De Jonge verwacht dat pas in de loop van het tweede kwartaal alle kwetsbare groepen zijn gevaccineerd. In afwachting van grote hoeveelheden vaccins - die vanaf het tweede kwartaal worden verwacht - hoopt De Jonge dat ‘intensief testen’ ook kan helpen de corona-uitbraken onder controle te houden. Hij zei wel dat de gevolgen van de coronacrisis steeds voelbaarder worden, nu er naast een gezondheidscrisis en economische crisis ook sprake is van een enorme sociale crisis.
sneller vaccineren
Vanaf eind deze week kunnen ook thuiswonende 80-plussers een oproep voor de coronavaccinatie tegemoet zien. Het kabinet wil het tempo van vaccineren verder opvoeren, zei minister Hugo de Jonge dinsdag. ‘We willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk kwetsbare groepen vaccineren.’ Het kabinet krijgt naar verluidt groen licht van de Gezondheidsraad om de tweede prik met het Pfizer-vaccin na zes weken toe te dienen, in plaats van de voorgeschreven drie weken. Daardoor kunnen meer mensen sneller hun eerste prik krijgen. Toch lukt het niet alle kwetsbare groepen dit kwartaal te vaccineren, ook omdat de levering van met name het ‘Oxford-vaccin’ van AstraZeneca tegenvalt.