Nieuwe partijvoorzitter Van Meeuwen wil ‘van de SGP weer een open partij maken’

Interview
De nieuwe SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen wil openheid en transparantie terugbrengen in de partij, die de afgelopen jaren meermaals werd geplaagd door integriteitskwesties. Politieke samenwerking moet de SGP volgens hem niet zoeken bij populistische partijen. ‘Die moeten niets hebben van onze kernwaarden.’
Auke van Eijsden
zaterdag 16 januari 2021 om 02:55 aangepast 13:26
De aanstaande SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen.
De aanstaande SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen. beeld nd

Den Haag

Dick van Meeuwen (66) is zaterdag op een digitaal congres door 98 procent van de SGP-leden gekozen als partijvoorzitter. Niets bijzonders, zou je zeggen – zeker niet omdat hij de enige kandidaat was. Toch staat de procedure symbool voor een cultuuromslag, vindt Van Meeuwen: nooit eerder werd een partijvoorzitter door de leden verkozen en nooit eerder ging het om iemand die níét in het hoofdbestuur zat. ‘Bij veel organisaties dreigt het gevaar dat alles al jaren hetzelfde gaat en dat iedereen dat normaal vindt. Het is gezond dat af en toe eens kritisch te bekijken en indien nodig helemaal overhoop te gooien.’

In 2019 moest partijvoorzitter Peter Zevenbergen vertrekken na onrust over zijn wachtgeldregeling. Wat gaat u anders doen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.